Cum era viaţa de elev în "epoca de aur". Expoziţia se deschide vineri

Cum era viaţa de elev în
Admiraţi o expoziţie ce încearcă să recreeze atmosfera de îndoctrinare cotidiană din şcolile "Epocii de aur", de vineri la Cluj.

O expoziţie temporară, "Elev în epoca de aur", va fi deschisă în 1 noiembrie de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" din Cluj-Napoca.

Sintagma „Epoca de aur" a fost folosită de culturnicii dictaturii ceauşiste pentru a-l flata pe "cel mai iubit fiu al poporului", Nicolae Ceauşescu. "A fost o dureroasă ironie pentru o lungă perioadă de timp, plină de privaţiuni şi de îndoctrinare sistematică pe coordonatele unei gândiri reducţioniste de sorginte nord-coreeană. Naţional-comunismul din ultima perioadă a lui Nicolae Ceauşescu a încercat să concilieze ambiţiile de „patriot" ale dictatorului cu veleităţile sale de doctrinar marxist şi de conducător cu vizibilitate planetară. În acest eşafodaj menit să edifice „omul nou", himeră a tuturor regimurilor totalitare, şcolii i-a revenit un rol fundamental în implementarea „educaţiei comuniste" şi în promovarea „societăţii socialiste multilateral dezvoltate"", explică purtătorul de cuvânt al muzeului, Gheorghe Petrov.

Expoziţia încearcă să recreeze atmosfera unei instituţii greu încercată în anii dictaturii ceauşiste, dar şi să sugereze o atmosferă de îndoctrinare cotidiană a tânărului aflat pe băncile şcolii şi care a reuşit să devină intelectualul de astăzi fără a fi suferit, aparent, mari traume sau fără a-şi fi pierdut umanitatea şi bucuria de a învăţa şi iubi cartea. Expoziţia este deschisă şi poate fi vizitată de luni până vineri între orele 10 - 20, până în 31 ianuarie.

 

Comenteaza