Cum poate fi alertată populaţia în caz de răpire a unui copil

Cum poate fi alertată populaţia în caz de răpire a unui copil
O campanie de prezentare către publicul larg a mecanismului pe care îl pot utiliza pentru oferirea de informaţii în cazul răpirii sau dispariţiei unui copil în împrejurări care îi pot pune în pericol viaţa sau sănătatea a fost demarată de autorităţi române din mai multe domenii.

Instituţiile implicate în proiect sunt Inspectoratul General al Poliţiei Române, în colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual "FOCUS".

Reprezentanţii Inspectoarutlui de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj precizează că pe lângă prezentarea mecansimului de alertare campania vizează şi atragerea ca parteneri în proiect a unor instituţii, precum posturile TV şi radio de la nivel local, care pot disemina mesajele respective.

"Acestea pot să ofere posibilitatea oricărei persoane care deţine o informaţie ce ar putea să ajute la găsirea copilului răpit sau dispărut, care a observat copilul sau suspectul, să informeze imediat autorităţile la numărul unic pentru apeluri de urgenţă. Importanţa deosebită a acestui mecanism este demonstrată de practica acestor cazuri, prin faptul că cel mai adesea, motivul dispariţiei poate fi stabilit într-un stadiu avansat al investigaţiei, iar primele ore după dispariţie sunt extrem de importante pentru eficienţa investigaţiei, sens în care obţinerea de informaţii de la populaţie cu privire la caz este extrem de utilă anchetatorilor", precizează reprezentanţii Biroului de Presă al IPJ Cluj.

Poliţiştii fac mai multe recomandări părinţilor şi copiilor (disponibile în ataşament).

 

Comenteaza