Cum s-a produs "incidentul Blue Air". Versiunea Aeroportului Cluj

Cum s-a produs
Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj a făcut vineri o serie de precizări care lămuresc controversele care au înconjurat incidentul care a avut loc pe 7 ianuarie, atunci când o aeronavă a companiei Blue Air a ieşit de pe pistă, la finalul procedurilor de aterizare.

Cum s-a produs incidentul

„În dimineaţa zilei de 07 ianuarie 2016, la ora 08:02, serviciile de trafic aerian au anunţat aeroportul că aeronava companiei Blue Air (Boeing 737-400), care efectua cursa charter OB9301 pe ruta Bucureşti-Barcelona, cu escală la Cluj-Napoca, în timpul manevrelor de aterizare a ieşit în afara pistei. Aeronava a ieşit cu trenul de aterizare cu aproximativ 5m în afara extremităţii suprafeţei betonate a pistei, pe partea dreaptă a acesteia, la capătul dinspre oraş. La bordul aeronavei companiei aeriene Blue Air se aflau 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului. Niciuna dintre persoanele aflate la bord nu au fost vătămate. De asemenea, nu au fost înregistrate pagube materiale", susţine conducerea Aeroportului Cluj, într-un comunicat de presă.

Specialiştii susţin că, după inspecţia exterioară a aeronavei, nu au fost constatate scurgeri de carburant sau avarii ale acesteia, a;a că pasagerii au fost debarcaţi în procedură clasică, prin utilizarea scărilor. Acest lucru s-a produs la ora 08:20. În acelaşi timp cu pasagerii au fost debarcate şi bagajele acestora. Călătorii au fost transportaţi cu autobuzele în terminalul de sosiri al aeroportului din Cluj.

„Printr-o informare specifică de aviaţie, la ora 08:30 s-a anunţat că pista aeroportului este închisă traficului aerian, conform procedurilor standard de aviaţie civilă în astfel de situaţii de urgenţă. După închiderea pistei aeroportului, au fost implicate mijloacele tehnice necesare pentru readucerea aeronavei pe suprafaţa betonată a pistei de decolare-aterizare şi tractarea ei la platformă. Pista aeroportului a fost redeschisă traficului aerian începând cu ora 13:45", au precizat reprezentanţii aeroportului.

Ce s-a întâmplat cu pasagerii

„Pasagerilor care au fost transportaţi în terminalul de pasageri sosiri li s-a acordat asistenţă din partea operatorului aerian şi aeroportului. Aceştia au primit apă, băuturi calde şi sandwich-uri până la îmbarcarea lor în cele 3 autocare care urmau să îi transporte la Aeroportul Internaţional Sibiu. Aceştia au fost îmbarcaţi în autocare începând cu ora 10:30 şi transferaţi la Sibiu, de unde au fost preluaţi de o altă aeronavă a companiei aeriene Blue Air care i-a transportat până la Barcelona", se arată în comunicatul de presă.

CITEŞTE ŞI:

„Pista asigura condiţii corespunzătoare de aterizare"

Reprezentanţii Aeroportului Internaţional „Avram Iancu" susţin că „la ora 05:40 pista de decolare-aterizare a fost tratată cu o substanţă specială contra îngheţului. În cursul nopţii şi dimineţii au aterizat şi decolat 7 aeronave, ultima decolare fiind la ora 07:11. Având în vedere precipitaţiile sub formă de ninsoare, după ultima decolare de la ora 07:11, utilajele de deszăpezire ale aeroportului au solicitat turnului de control ieşirea pe pistă pentru curăţarea zăpezii în vederea asigurării condiţiilor de aterizare pentru zborul OB9301, al companiei aeriene Blue-Air, care urma să aterizeze la ora 08:10. Utilajele aeroportului au continuat deszăpezirea pana la ora 07:50, când, la solicitarea turnului de control, au părăsit pista pentru a permite aterizarea zborului Blue Air, care începuse procedura de apropiere", precizează oficialii Aeroportului Cluj.

„La părăsirea pistei de către echipamentele de deszăpezire, serviciul operaţional al aeroportului a comunicat serviciului de trafic aerian (turnul de control) gradul de frânare în vederea informării pilotului. Gradul de frânare transmis a fost 3 pe o scară în care 5 este maxim, iar 1 este minim. Prin urmare, pista asigura condiţii corespunzătoare de aterizare", concluzionează specialiştii de la Cluj.

3 zboruri, redirecţionate după incidentul Blue Air

Potrivit comunicatului de presă, pista a fost redeschisă traficului aerian la ora 13:45. În perioada în care pista a fost închisă, zborurile Tarom ROT 651 şi ROT 641 au fost redirecţionate spre Aeroportul Internaţional Sibiu. Zborul Lufthansa LH 1670, care venea de la Munchen, a fost deviat spre Aeroportul Internaţional Timişoara, iar returul spre Munchen a fost anulat. După deschiderea pistei traficului aerian, au aterizat cu întârziere următoarele zboruri: W63332 Beauvais, W63302 Luton, W63412 Valencia si ROT 643 Otopeni. De asemenea, au decolat cu întârziere zborurile W63361 Dortmund, W63393 Bologna, W63381 Bergamo, W63401 Madrid şi W63351 Charleroi.

Ce s-a întâmplat cu aeronava Blue Air

Reprezentanţii aeroportului spun că „aeronava companiei aeriene Blue Air a fost tractată la platformă cu mijloace speciale. După o verificare tehnică efectuată de către personalul de specialitate al companiei, aceasta a decolat spre Bucureşti la ora 21:12".

De ce era necesară noua pistă

În comunicatul trimis vineri presei se menţionează că, „în data de 30 mai 2013, Aeroportul Internaţional „Avram Iancu" Cluj a înregistrat la Consiliul Judeţean Cluj un "Raport confidenţial". La momentul transmiterii "Raportului confidenţial", noua pistă a aeroportului era în construcţie, dar numeroase blocaje puneau în pericol finalizarea acesteia. Acest "Raport" sesiza forului judeţean starea de degradare accentuată a vechii piste de decolare-aterizare (actuala cale de rulare Delta).

Totodată, aducea la cunoştinţa acestuia şi sesizările companiilor aeriene cu privire la stadiul avansat de degradare, dar şi intenţia companiei Lufthansa de a înceta operarea pe Aeroportul Internaţional Cluj, dacă noua pistă nu este dată în funcţiune în luna octombrie 2013.
Darea în operare a noii piste a aeroportului în luna octombrie 2013, a eliminat toate aspectele sesizate cu privire la decolarea şi aterizarea pe o pistă care continua să se degradeze datorită creşterii traficului aerian", susţin reprezentanţii Aeroportului Cluj.

Specialiştii dau asigurări că „pista actuală a aeroportului, dotată cu toate sistemele şi echipamentele de navigaţie necesare, este una dintre cele mai performante piste din România, asigurând toate condiţiile de desfăşurare a traficului aerian în siguranţă".

Două anchete în urma incidentului Blue Air

Autorităţile au deschis două anchete, în urma incidentului de joi. Există o investigaţie a Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile, dar şi una a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Comenteaza