Cum se mută Justiţia pe Internet, la Cluj. "E un viitor normal, toate plăţile acum se fac online" VIDEO

Cum se mută Justiţia pe Internet, la Cluj.
Justiţia trece pe Internet. Clujenii implicaţi în procese pot să studieze documentele direct de acasă şi chiar să depună cereri noi, fără să se deplaseze în instanţă. Informaticienii Curţii de Apel Cluj au creat o platformă online, fără nicio finanţare de la Guvern. După ce a văzut sistemul, preşedintele CSM a spus că îl va recomanda şi celorlalte curţi de apel din ţară.

Pagina de internet a Curţii de Apel Cluj are acum o secţiune unde oamenii pot să îşi studieze dosarele. Platforma a fost creată de informaticienii instanţei, fără nicio finanţare suplimentară.

"Am încercat să creăm prin resursele noastre, fără alocări bugetare, folosind doar inteligenţa şi dorinţa de a aduce lucruri noi a informaticienilor noştri, o serie de aplicaţii care să permită părţilor o informare facilă folosind calculatorul", spune preşedintele Curţii de Apel Cluj, Valentin Mitea.

Platforma pe care se pot studia dosarele este disponibilă pentru toţi locuitorii judeţelor din competenţa Curţii de Apel: Cluj, Bistriţa Năsăsud, Sălaj şi Maramureş. Nicolae Guzu e şeful departamentului informatic de la Curtea de Apel: "cetăţenii care au pe rol un proces primesc prin citaţie sau prin comunicări o parolă de acces cu care pot să-şi vadă în momentul de faţă aproape tot dosarul, la toate instanţele din raza curţii", spune el. "E un viitor normal, să spun aşa; toate plăţile acum se fac online, mi se are normal ca şi Justiţia să treacă la un sistem online".

Preşedintele Curţii de Apel Cluj spune că astfel se poate evita aglomeraţia de la arhive şi enumeră avantajele sistemului online: "Au posibilitatea de a cunoaşte toate piesele unui dosar fără a se deplasa la sediul instanţei suportând aglomeraţia sau fiind obligat să se limiteze la orele de activitate ale arhivei sau registraturii, ci pur şi simplu dând o comandă de pe propriul calculator".

Sistemul nu are indexate şi dosarele privind taxele auto, din cauza numărului mare al acestora. Platforma este utilă şi judecătorilor. Inclusiv judecătorii, care au alocate parole, pot studia de acasă dosarele, fără să facă drumuri la instanţă.

Preşedintele CSM, Adrian Bordea, a precizat că va recomanda sistemul tututor instanţelor din ţară. "Este extraordinar", spune el. "Nu mai încarci arhiva, nu mai stai la coadă ore întregi să-i înnebuneşti pe arhivari, nu te enervezi - aşa e un mod civilizat, şi sper ca în câţiva ani să avem acest sistem în toată ţara".

Clujenii pot depune online chiar şi cereri de chemare in judecată, însă doar dacă deţin semnătură electronică. Tot pe site-ul Curţii de Apel Cluj pot fi vizualizate hotărârile judecătoreşti din anii 2011 şi 2012, dar cu părţile anonimizate pentru a se respecta confidenţialitatea acestora.


Reporter: Alin Golban
Operator: Florin Dan

 

Comenteaza