Cum te trezeşti, după înmatriculare, şi fără maşină şi fără bani

Cum te trezeşti, după înmatriculare, şi fără maşină şi fără bani
Un clujean a rămas şi fără 15.500 de euro, şi fără maşină, după ce a fost obligat să-şi depună autoturismul abia cumpărat în custodia Poliţiei, iar procurorul Max Bălăşescu a dat dispoziţie ca acesta să fie trimis în Franţa, întrucât era furat.

Ioan Desmirean, din Apahida, a cumpărat în 8 martie 2008, din piaţa de maşini din Gilău, un autoturism Volkswagen Passat, contra sumei de 15.000 de euro. Vânzătorul, clujeanul Dafinel Sava Lăcătuş, i-a înmânat certificatul de înmatriculare şi un contract de vânzare-cumpărare încheiat în Franţa, acte care, potrivit aparenţelor, păreau a fi în regulă. Însă nu a fost deloc aşa.

„Am plătit cei 15.500 de euro, apoi am plătit taxa de înmatriculare, 3.600 de lei, am mers la Registrul Auto Român (RAR), am înmatriculat maşina, am obţinut cartea de identitate şi talonul. După o vreme, în 5 iunie, m-am trezit la poartă cu domnul comisar Dorin Leş, de la Furturi Auto, care mi-a dat un proces-verbal prin care mi-a adus la cunoştinţă de ordonanţa procurorului Maximilian Bălăşescu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, că s-a început urmărirea penală privind sustragerea unui număr de 200 de autoturisme din spaţiul UE", a povestit, pentru ZIUA de CLUJ, Ioan Desmirean. Potrivit ordonanţei emise de procurorul Bălăşescu, urmărirea penală s-a început faţă de autori necunoscuţi care au închiriat, cu acte de identitate româneşti false, maşini de la firme rent-a-car, pe care le-au înmatriculat în România. Prejudiciul s-ar ridica la suma de 750.000 de euro. Una dintre maşini ar fi fost cea cumpărată de Desmirean, prin urmare trebuia să o predea poliţiei.

Ioan Desmirean s-a prezentat cu maşina la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, unde a lăsat-o pentru a fi luată în custodie. De atunci, clujeanul nu a mai văzut nici banii, nici maşina, deşi au trecut deja peste patru ani. „Am cerut informaţii la RAR Bucureşti şi mi s-a comunicat că la data înmatriculării maşinii, aceasta nu apărea în baza de date ca fiind furată. A doua zi după ce am înmatriculat-o, surpriză, maşina apărea în baza lor de date ca fiind furată. M-am adresat de mai multe ori la poliţie, şi până la urmă am obţinut o ordonanţă prin care urma să mi se returneze maşina", a povestit Desmirean. Drept răspuns, Oficiul de legătură al Poliţiei Naţionale Franceze, prin comisarul Antoine Tetaud, a transmis autorităţilor române că „nu e normal ca un vehicul înmatriculat în Franţa, semnalat ca furat prin Interpol în data de 24.02.2008, să poată fi înmatriculat în România în 6.05.2008". Prin urmare, autorităţile române au omis să transmită RAR datele corecte, şi anume că maşina adusă din Franţa era furată, iar cazul era în atenţia Interpol! Victimă a sistemului defectuos şi a unor funcţionari publici a ajuns clujeanul Desimerean, care de patru ani nu reuşeşte să fie despăgubit în vreun fel.

Printr-o ordonanţă emisă în 24 aprilie 2009, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, prim procurorul Alexandra Mihaela Şinc arăta că, în urma cercetărilor reiese că autoturismul a fost vândut de către proprietarul din Franţa, Bourkhala Karim, cetăţeanului român Anghel Rostaş, care a efectuat plata cu un cec bancar. În momentul în care Bourkhala a încercat să încaseze cecul de la bancă, a fost anunţat că e fals. Prorcurorul dispune ca autoturismul să fie restituit către Desmirean, cu obligaţia de a nu-l înstrăina sau a-i aduce modificări până la terminarea cercetărilor. „Faptul că ulterior, numitul Bourkhala Karim a constatat că a fost indus în eroare de către Rostaş Anghel nu înseamnă automat că actul de transmitere a proprietăţii s-ar anula de drept sau că transmiterile succesive ale autoturismului ar fi automat nule, cel puţin până la terminarea cercetărilor şi la pronunţarea unei soluţii definitive judecătoreşti", se arată în ordonanţa prim procurorului.

În urma emiterii acestei ordonanţe, Ioan Desmirean s-a dus la Bucureşti, de unde spera să îşi recupereze maşina, însă aceasta era deja trimisă în Franţa, la Bourkhala Karim. „M-am adresat primului ministru, preşedintelui ţării, Inspectoratului General al Poliţiei Române, procurorului general al României, însă nu am rezolvat nimic. De ce nu se pune în aplicare acea ordonanţă? Mi s-a zis că sunt şanse de 1 la mie să mai văd maşina înapoi", s-a plâns clujeanul.

Primul vânzător al maşinii, Anghel Rostaş, din judeţul Cluj, este cercetat penal pentru înşelăciune. Pe de altă parte, Lăcătuş, care între timp şi-a schimbat numele, devenind Muncaciu, spune că a fost, la rândul său, cumpărător de bună credinţă. „Eu am cumpărat maşina, am dus-o la RAR şi apoi am hotărât să o vând. Despre Rostaş nu mă întrebaţi, vedeţi că Desmirean îl cunoaşte mai bine ca mine, s-au întâlnit de multe ori. Desmirean a şi deschis proces împotriva mea, şi în instanţă am demonstrat că nu am nici o vină. Am fost cu Desmirean şi la Bucureşti, după ce s-a emis ordonanţa aceea prin care trebuia să i se restituie autoturismul, şi cei de la poliţie şi-au bătut joc de noi. Ne-au trimis o zi întreagă de la un loc la altul, până când am dat de o persoană care ne-a zis că se pare că maşina a fost trimisă înapoi în Franţa", a declarat acesta. Într-adevăr, Ioan Desmirean a deschis un proces pentru rezoluţiunea contractului încheiat cu Lăcătuş (Muncaciu), însă acţiunea sa a fost respinsă de Judecătoria Cluj-Napoca, în mai 2012.

Avocatul Cosmin Bodescu a arătat că, în astfel de situaţie, cumpărătorul nu poate să-şi recupereze banii decât îndreptându-se, în instanţă, împotriva vânzătorului, ori pe cale civilă, ori pe cale penală, pentru înşelăciune.

Comenteaza