Cum vor primi bani spitalele clujene în funcţie de clasificare

Cum vor primi bani spitalele clujene în funcţie de clasificare
Ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolaescu, a anunţat, săptămâna trecută, începând din acest an, spitalele vor primi bani în funcţie de clasificarea pe care o deţin.

Clasificarea spitalelor la nivel naţional s-a făcut în vara anului 2011, iar zece spitale din Cluj-Napoca au primit, atunci, cele mai înalte clasificări fiind unităţi medicale de categoria I M şi II M. Spitalele clujene au fost atunci obligate să îşi facă planuri de conformare la criteriile categoriei în care au fost clasificate, planuri care trebuiau îndeplinite până la 1 ianuarie 2012.

Astfel, spitalele clujene au trebuit să creeze cabinete în ambulatoriu pe specialităţi pe care nu le deţineau sau să încheie protocoale cu alte unităţi medicale din Cluj-Napoca. Săptămâna trecută, Ministrul Sănătăţii Publice (MSP), Eugen Nicolaescu, a readus în atenţia publicului promisiunile făcute unităţilor medicale de stat prin care ar urma să fie finanţate în funcţie de categoria în care au fost clasificate. „Vom avea tarif pe caz ponderat modificat în funcţie de clasificarea spitalului. Astăzi sunt tarife pe caz ponderat la spitale de gradul I mai mici decât la spitale de gradul IV. De aceea şi spun că nu va mai fi niciun spital de gradul I cu tarif pe caz ponderat mai mic decât spitale clasificate mai jos", a declarat Nicolaescu, citat de Mediafax. Totodată, el s-a referit la spitalele care nu pot realiza planurile de conformare ce le-au fost impuse, în 2011, când au primit clasificarea. "Va trebui să luăm din nou planurile de la spital la spital, să vedem când au fost făcute, cum au fost făcute, dacă s-a ţinut cont de toate posibilităţile pe care le aveau. De exemplu, eu va trebui să mă duc la spitalul X şi să verific. El a avut un plan de conformare, dar cine este proprietar? Adică Ministerul Sănătăţii şi-a îndeplinit misiunea, i-a alocat fondurile necesare ca să poată fi realizate acele investiţii? I-a alocat numărul de personal necesar ca să poată să pună în funcţiune asemenea secţii? Dacă nu, atunci ce vină are spitalul să-l declasific? Vina este a Ministerului Sănătăţii, vină pe care trebuie să şi-o asume şi să-şi facă planul de reconformare, dar şi cu obligaţiile pe care le are pe noile obiective care vor fi stabilite", a mai spus Nicolaescu, citat de Mediafax.

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj aşteaptă publicarea unui ordin al MSP privind finanţarea în funcţie de clasificarea unităţilor sanitare. "Noi am făcut de la momentul acela un plan de conformare şi am mai făcut recent un plan de conformare pentru centrul regional de urgenţă. Ne conformăm la cerinţele ministerului. Am realizat protocoale cu Institutul Inimii, cu Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Copii şi cu cel de Boli Infecţioase şi ne-am organizat cu ce depindea de noi", a declarat Monica Costin, directorul medical al SCJU Cluj. Plata în funcţie de categoria spitalului nu este o noutate pentru spitalele clujene. „Plata pe caz şi pe categorie e şi la acest moment în desfăşurare. Spitalele judeţene au tarife mai mari. Eu nu ştiu cum va fi ordinul prin care spitalele vor fi plătite în funcţie de clasificare. Aşteptăm să se finalizeze pentru că nu ne-ar face decât bine. Ideea e că ar trebui să vină mai mulţi bani la spitalele de categoria I. Am făcut tot ce ţinea de noi, respectiv acoperirea cu personal în funcţie de normative la secţiile de Anestezie-Terapie- Intensivă şi la Unitatea de Primiri Urgenţe, respectăm circuitele, am făcut revizuirea procedurilor", a explicat Monica Costin, conform căreia tariful pe un caz externat este la SCJU de 1.444 lei.

Şi conducerea Spitalului Clinic Municipal (SCM) speră că va creşte finanţarea spitalelor de stat. „Continuăm realizarea planului de conformitate. Este normal ca tariful să fie în funcţie de clasificarea spitalului", a declarat Nicolae Constantea, directorul SCM Cluj. Spitalul a trebuit să conformeze unor cerinţe ale MSP prin care să înfiinţeze cabinete medicale de mai multe specialităţi în unitate. „În planul de conformare scrie că trebuie să avem nişte cabinete în plus în ambulatoriu. Sunt cabinete de infecţiose, oncologie, anatomie patologică. De asemenea, am încheiat protocoale cu diferite spitale. Suntem la faza de realizare a acestor cabinete, lucru care se face cu aprobarea MSP şi unor gărzi la neurologie şi cardiologie. Sunt lucruri care se pot realiza şi pentru care mai avem două luni", a precizat Constantea. Şi Spitalul Clinic de Recuperare (SCR) a fost clasificat ca fiind spital de categoria IIM. „Noi nu am avut plan de conformare. Un singur criteriu nu am reuşit să îl atingem la acel moment şi anume să avem 36% din pacienţi din alte judeţe, noi ne aflam cu 4% sub această limită", a declarat Sanda Patrichi, managerul SCR. Ea crede că măsura este una bună, însă speră să nu dezavantajeze spitalele din oraşele mici care sunt clasate la categoriile IV şi V. „Ar fi bine să se facă finanţarea în funcţie de clasificare, deşi un spital mai mic este mai rău plătit. Este o problemă cu două faţete. Se ridică un semn de întrebare la spitalele mai mici unde cred că ar trebui să existe un indice de corecţie al tarifului ca să poată trăi", a declarat managerul SCR.

Tudor Simionescu, managerul Institutului Inimii „Nicolae Stăncioiu"(IINS), susţine că instituţia pe care o conduce primeşte finanţare de 80% faţă de necesar. „Avantajul să te afli în categoria I de spitale este că nu poţi primi mai puţin de 95% din bugetul pe care l-ai avut anul trecut. Mai există un alt avantaj şi anume că în funcţie de clasificare există un coeficicient care ponderează suma pe care o poţi obţine. Dacă nu se modifică legea nu vom primi mai mulţi bani decât anul trecut. Dacă s-ar acorda mai mulţi bani, acest lucru ne-ar ajuta atât pe noi, cât şi pe pacienţi. Suntem finanţaţi la 80% faţă de câte putem face. Asta înseamnă că din zece pacienţi putem trata opt. O finanţare mai bună îi va ajuta şi pe pacienţii care stau trei sau şase luni, în funcţie de patologie, pe listele de aşteptare", a declarat Simionescu. IINS primeşte de la CJAS un tarif de 2.800 de lei pe caz externat. „Avem pacienţi care ne costă şi de o sută de ori mai mult decât tariful pe care îl primim. Sunt pacienţi extrem de grav bolnavi, care stau zile, săptămâni sau chiar luni la secţiile de Anestezie-Terapie- Intensivă", a precizat managerul IINS.

 

Spitalele clujene cu cele mai bune clasificări:

 

1. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) - categoria I M

2. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii - categoria II M

3. Institutul de Urologie şi Transplant Renal - I M

4. Institutul Inimii „Nicolae Stăncioiu" - I M

5. Spitalul de Pneumoftiziologie - II M

6. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase II M

7. Spitalul Clinic de Recuperare - II M

8. Spitalul Clinic Municipal - II M

9. Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie - I M

10. Institutul Oncologic „Ioan Chiricuţă" - I M

 

Comenteaza