Cursuri de integritate în premieră pentru poliţişti şi magistraţi, după modelul unui proiect pilot derulat la Cluj

Cursuri de integritate în premieră pentru poliţişti şi magistraţi, după modelul unui proiect pilot derulat la Cluj
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Bogdan Stan, a declarat vineri la Cluj că un curs postuniversitar de "Integritate Publică şi Politici Publice Anticorupţie", derulat în premieră la Facultatea de Ştiinţe Politice a UBB, va fi extins.

Preşedintele ANI, Bogdan Stan, a afirmat că la sfârşitul acestui an vor începe cursuri postuniversitare de integritate adresate poliţiştilor şi magistraţilor, în premieră, după un proiect pilot derulat de ANI în parteneriat cu Facultatea de Ştiinţe Politice a UBB.

Modelul de la Cluj, preluat de Academia de Poliţie şi Institutul Naţional al Magistraturii

"Proiectul pilot pe care l-am făcut aici împreună cu universitatea dumneavoastră a fost un proiect de succes. A fost preluat acest model şi de alte instituţii care au venit către noi şi ne-au solicitat să încheiem parteneriate academice exact cum am încheiat cu cei de aici. Vă pot spune că deja am reuşit să încheiem astfel de parteneriate cu Academia de Poliţie printre altele şi cu Institutul Naţional al Magistraturii. Bineînţeles că urmează şi alte universităţi de prestigiu pe care o să le numesc după ce o să reuşim să încheiem respectivele acorduri de parteneriat. Proiectul de aici a fost un model de succes, care a fost preluat de alte instituţii care au făcut pasul către noi", a spus Bogdan Stan.

Preşedintele ANI a explicat că educaţia joacă un rol important în formarea unor generaţii viitoare de funcţionari publici care respectă standardele de integritate.

"Noi asta încercăm, să intrăm în mediul academic cu materia integrităţii, să o predăm pe înţelesul cursanţilor şi încercăm să formăm viitoarele generaţii de funcţionari publici având standardele de integritate deja asumate, dacă dorim să ne atingem scopul instituţional care este foarte clar, exercitarea funcţiilor publice în condiţii de integritate, este clar pentru toată lumea că nu putem face acest lucru fără să vorbim despre educaţie", a mai arătat preşedintele ANI.

Şeful instituţiei de integritate a mai informat că în perioada următoare astfel de cursuri postuniversitare se vor adresa şi funcţionarilor publici, pentru că ANI se află în discuţii cu Institutul de Administraţie pentru a încheia şi cu această instituţie un asemenea parteneriat.

Preşedintele ANI: Avem constant 3500 de dosare în lucru în fiecare moment

Pe de altă parte, întrebat de presă despre evoluţia numărului de dosare despre încălcări ale legislaţiei privind conflictul de interese şi incompatibilităţile, din ultimii ani, aflate pe rolul Agenţiei, Bogdan Stan a declarat: "Numărul nostru de dosare în lucru rămâne constant, în jur de 3500 de dosare în orice moment, însă incidentele de integritate în sine sunt şi incidente mai vechi, care de-abia în ultimele şase luni sau în ultimul an au fost descoperite şi au fost aduse în atenţia noastră, drept urmare la sfârşitul acestui an vom face o asemenea statistică să vedem dacă în urmă primelor eforturi de prevenire şi educaţionale pe care le-am făcut cu persoanele interesate reuşim în mod sănătos să scădem numărul acestor incidente de integritate."

Preşedintele ANI a participat vineri la Facultatea de Ştiinţe Politice a UBB la festivitatea de absolvire a primelor două promoţii ale cursului postuniversitar de "Integritate Publică şi Politici Publice Anticorupţie", derulat în parteneriat cu Agenţia Naţională de Integritate. Durata unui asemenea program este de 6 luni iar cursul este acreditat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

 

 

Etichete
Comenteaza