Curtea de Conturi a găsit peste 18.000 de abateri în urma auditului realizat în 2019 la circa 2.000 de instituţii publice

Curtea de Conturi a găsit peste 18.000 de abateri în urma auditului realizat în 2019 la circa 2.000 de instituţii publice

Curtea de Conturi a României a realizat anul trecut 2.291 de rapoarte de audit şi peste 5.400 de rapoarte de follow-up privind activitatea a 2.246 de instituţii publice sau operatori economici cu finanţare de la bugetul de stat.

Potrivit raportul de activitate al instituţiei pe 2019, citat de Agerpres, în urma acestor controale, au fost identificate 18.176 de cazuri de abateri, nereguli sau erori, în scădere cu 4% faţă de anul anterior.
"Deşi activitatea entităţilor s-a îmbunătăţit ca urmare a recomandărilor formulate de auditorii publici externi, misiunile de audit financiar şi de conformitate realizate de Curtea de Conturi în 2019, pentru anul anterior, au identificat o serie de cazuri de nerespectare a reglementărilor legale. Astfel, s-au constatat abateri care au dus fie la nestabilirea, neurmărirea şi neîncasarea unor venituri bugetare, fie la producerea unor prejudicii ori la denaturarea unor date şi informaţii din situaţiile financiare", se menţionează în comunicatul citat de Agerpres.

Veniturile suplimentare estimate de Curtea de Conturi se ridică, în total, la 721 de milioane de lei (151 de milioane de euro), din care 43% sunt acele venituri administrate de ANAF, care prezintă indicii de risc fiscal şi care se vor concretiza în urma inspecţiilor fiscale realizate de instituţia specializată.

Comenteaza