Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins acţiunea lui Liviu Dragnea împotriva Comisiei Europene

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins acţiunea lui Liviu Dragnea împotriva Comisiei Europene

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins acţiunea lui Liviu Dragnea împotriva Comisiei Europene pe motiv de inadmisibilitate, conform Hotărârii publicate de instanţa UE.

Plângerea fusese înaintată în urma unei anchete a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) care a constatat un prejudiciu de 21 de milioane de euro din presupuse fraude cu fonduri europene destinate unor proiecte de infrastructură, în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

Cercetarea OLAF a dus la deschiderea dosarului Tel Drum la DNA, în care fostul preşedinte al PSD este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte.

După ce DNA a anunţat, în 2017, că Dragnea este pus sub acuzare în cauza Tel Drum, fostul lider PSD a făcut o serie de solicitări către OLAF, care i-au fost respinse. Ulterior, Dragnea s-a plâns Comisiei Europene cu privire la ancheta făcută de OLAF, însă răspunsul nu a fost favorabil, aminteşte europalibera.org.

Acum, el a atacat acel răspuns al Comisiei Europene şi a cerut Tribunalului UE să constate că a avut loc o încălcare a regulamentelor europene şi i-a fost afectat dreptul la apărare. El mai spune că nu i-a fost acordată prezumţia de nevinovăţie şi nici nu i-a fost permis accesul la documentele din ancheta OLAF.

Însă decizia Tribunalului UE arată că dispoziţiile din regulament nu conferă dreptul persoanelor fizice, chiar dacă sunt vizate direct, să ceară OLAF să-şi cerceteze propria anchetă (care a stat la baza dosarului Tel Drum) pentru a verifica dacă au fost respectate regulamentele europene. Judecătorii UE mai precizează că Dragnea nu poate susţine că refuzul OLAF de a deschide o investigaţie în privinţa unei anchete iniţiale în cazul Tel Drum i-a afectat drepturile.

Hotărârea prin care CJUE respinge plângerea lui Liviu Dragnea şi îl condamnă la plata cheltuielilor de judecată a fost pronunţată la 12 mai şi este publicată pe site-ul http://curia.europa.eu.

Comenteaza