Daniel David, candidat la funcţia de rector la UBB, după Ordinul lui Baba: Mă simt umilit, iar universitatea este împinsă într-o situaţie jenantă

Daniel David, candidat la funcţia de rector la UBB, după Ordinul lui Baba: Mă simt umilit, iar universitatea este împinsă într-o situaţie jenantă
Unul dintre candidaţii la funcţia de rector în universitatea "Babeş-Bolyai", psihologul Daniel David, spune că ordinul prin care ministrul Educaţiei ar putea numi un rector interimar la UBB este o ingerinţă "greu de înţeles" în autonomia universitară şi că acesta "poate deschide calea spre distorsionarea alegerilor în favoarea candidatului preferat de ministru". "Mă simt umilit iar universitatea este împinsă într-o situaţie jenantă", spune el.

"Înţeleg resorturile explicite şi implicite ale acestui Ordin. Dincolo de ele însă, impresia mea este că ministerul şi conducerea UBB s-au cam „jucat" împreună în ultimele luni cu Carta UBB, ca la un meci de ping-pong , generând astfel o oarecare ambiguitate în procesul de alegeri, unii spunând că poate - eu sper însă să nu fie aşa! - cu speranţa pentru ambele părţi că fiecare o va putea apoi utiliza dacă nu câştigă candidatul/candidata preferat/preferată. Dar, aşa cum am spus şi în programul meu de candidatură, eu nu cred că un „rău" se corectează cu un alt „rău". În acest fel intrăm într-un ciclu vicios în care „relele" se potenţează reciproc, ajungând apoi de nestrunit", susţine Daniel David. Acesta adaugă că "este clar pentru toţi" că dacă ordinul nu va fi anulat "noi, comunitatea UBB" s-ar putea afla în situaţia numirii, de către minister, a unui rector interimar "sigur, preferat de cel care îl numeşte". Ori ministerul ar putea numi o Comisie care să verifice modalitatea de funcţionare a UBB, "tocmai în toiul procesului de candidatură la poziţia de rector".

"Fiind unul dintre candidaţii la poziţia de rector al UBB, acest lucru mă întristează şi mă îngrijorează. Nu doar pentru că este o ingerinţă, greu de înţeles, în autonomia universitară, dar poate deschide calea spre distorsionarea alegerilor în favoarea candidatului/candidatei preferat/preferate de ministru", susţine David.

"Nu contest faptul că domnul ministru, un coleg şi membru al comunităţii noastre, poate, în mod onorabil şi explicit, să aibă propriile opţiuni privind candidaţii la poziţia de rector al UBB. Cred însă că (tocmai de aceea) ministerul trebuie să creeze condiţiile pentru a se evita orice suspiciune că poate favoriza vreun candidat. Acest Ordin nu este calea!", mai arată candidatul la funcţia de rector.

"Dacă tot s-a acceptat de către minister data limită de 1 martie (aşa rezultă din Ordin), de ce ingerinţa sa nu mai poate suferi amânare până în 8 martie când se încheie în mod formal alegerea rectorului la UBB? Dacă nu se poate şi nu se poate depăşi termenul de 1 martie, de ce nu ar fi ales rectorul interimar (ordonatorul de credite) de către noul Senat al UBB (şi recunoscut/numit apoi de minister ca atare), ci trebuie numit direct de către minister? Sau de ce nu poate fi numit rectorul interimar prin dispoziţie a ministerului, dacă aşa spune Ordinul, dar după/cu consultarea Senatului UBB? Dacă sunt alte suspiciuni legate de alegerile din UBB, poate fi trimis un corp de control, care poate investiga punctual sesizările făcute, poate dispune şi/sau propune măsuri cu referire la cele descoperite etc., fără ca asta să blocheze întregul demersul normal de alegeri din UBB, care se pot încheia în mod formal în 8 martie", subliniază David.

"Nu în ultimul rând, ca membru al comunităţii UBB, mă simt umilit de astfel de soluţii şi îmi pare rău că această universitate de prestigiu a ţării este mereu împinsă din toate părţile în astfel de situaţii jenante, în condiţiile în care, dacă sunt probleme, există alte mijloace legale care se pot aplica - unele sugerate de mine mai sus-, care să nu ştirbească prestigiul academic al UBB şi al întregii noastre comunităţi", arată candidatul la funcţia de rector.

Vezi aici despre ce e vorba

Comenteaza