Fostul protejat al rectorului UBB, ajuns ministru, ar putea numi un rector interimar la universitate. Vezi Ordinul

Fostul protejat al rectorului UBB, ajuns ministru, ar putea numi un rector interimar la universitate. Vezi Ordinul
Fostul protejat al rectorului universităţii "Babeş-Bolyai" Andrei Marga, ajuns acum în conflict cu acesta, emite un ordin prin care UBB ar putea fi condusă, temporar, de un rector interimar.

Ministrul clujean al Educaţiei, Cătălin Baba, a semnat vineri un Ordin de Ministru privind luarea unor măsuri în derularea procedurii de alegere a rectorului în instituţiile de învăţământ superior. Aici, Baba arată că pentru "desfăşurarea în deplină legalitate a procesului de alegere a rectorului", în situaţia în care durata mandatului rectorului care este în funcţie încetează de drept, în cazul în care termenul de alegere a rectorului depăşeşte mandatului rectorului în funcţie, Senatul universităţii va propune ministerului de resort un "ordonator de credite cu drept de semnătură", în fapt un rector interimar, până la data în care este confirmat noul rector. Trebuie spus că în această situaţie se află exact rectorul UBB Andrei Marga, al cărui mandat expiră înainte de alegerile din 1 martie, respectiv în 27 februarie.


În cazul în care Senatul nu uzează de acest drept până în 1 martie, după această dată ministerul dispune de la sine numirea unui rector interimar sau a unei comisii care să verifice modalitatea în care funcţionează instituţia. O a treia variantă prevăzută de ordinul de ministru este sancţionarea instituţiei de învăţământ superior, "conform prevederilor legale", dacă aceasta nu numeşte "ordonatorul de credite" până la data amintită.

Alegerile pentru noul rector al UBB au loc în 1 martie, respectiv în ultima zi în care Senatul universităţii ar putea remite propunerea de rector către minister, sau în 8 martie dacă în primul tur nu se întruneşte cvorumul necesar. În 9 martie ar urma să fie ales noul preşedinte al Senatului.

Contactat de ziuadecj.ro, rectorul UBB Andrei Marga s-a abţinut de la comentarii. "Purtătorul de cuvânt va remite o poziţie astăzi", a spus el.

UPDATE Vezi aici ce spune candidatul la funcţia de rector, Daniel David: "mă simt umilit"

UPDATE 2 Vezi ce spune şi Eniko Vincze, candidată de asemenea la funcţia de rector

UPDATE 3 Vezi ce spune şi candidatul Ioan Aurel Pop: "Ordinul trebuia dat demult"

UPDATE 4 Vezi aici poziţia Senatului UBB: "Ordinul e o intimidare administrativă

UPDATE 5 Ioan-Aurel Pop, candidat la şefia UBB, despre ordinul lui Baba: "Oricât ne-ar displace intervenţia ministerului, ea restabileşte cadrul legal"

Al cincilea candidat la funcţia de rector al UBB, prorectorul Cristina Ciumaş, nu a putut fi contactat deocamdată pentru a-şi exprima poziţia.

Comenteaza