Daniel David: “Nu te joci cu pistolul îndreptat spre gât”

Daniel David: “Nu te joci cu pistolul îndreptat spre gât”
Gestul fostului premier Adrian Năstase de a se împuşca în faţa poliţiştilor veniţi să îl ridice de la domiciliu este comentat diferit de sociologii şi psihologii clujeni. Simpatia opiniei publice şi disperarea lui Năstase sunt cele mai probabile mobile ale unui act fără precedent în istoria politică de după decembrie ‘89.

Sociologul Ioan Hosu e de părere că "gestul lui Adrian Năstase reduce din impactul condamnării şi atenuează decizia instanţei", ceea ce dă imaginea unei victime, care stârneşte compasiune în rândul opiniei publice din România. Raţionamentul pe care îl foloseşte Hosu e acela că, în general, românii sunt sensibili atunci când vine vorba de o persoană aflată în defensivă, fără posibilitate de apărare. În acest context, e posibil ca "starea de simpatie generată de situaţia în care se află Adrian Năstase să fie exploatată de susţinătorii săi politici", a adăugat profesorul Ioan Hosu.

O altă opinie împărtăşeşte profesorul Daniel David (foto), directorul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. David spune că "orice om face un gest pentru că îi aduce un beneficiu. În cazul lui Adrian Năstase vorbim de reducerea unei stări generale de stres, o situaţie cu care un om ca fostul premier nu s-a mai confruntat şi atunci ai gesturi atipice". Psihologul clujean respinge teza potrivit căreia Năstase ar fi încercat să câştige simpatia publică, susţinând că intenţia liderului PSD a fost clară: "Doar nu te joci cu pistolul îndreptat spre gât, eventual spre o altă zonă a corpului, mai puţin periculoasă". Pe de altă parte, David crede că gestul lui Năstase poate fi repetat. "O tentativă de suicid poate apărea în funcţie de reacţiile emoţionale pe care le va avea fostul premier, de aceea recomand consiliere psihologică". Totodată, David acreditează ideea recuperării publice a lui Adrian Năstase, cel puţin la nivel universitar şi publicistic, odată ce relaţia sa cu justiţia va fi încheiată.

(C.Aron)

Etichete
Comenteaza