De ce mor peştii din lacul Chinteni

De ce mor peştii din lacul Chinteni
Sute de peşti morţi au fost găsiţi ieri dimineaţă în lacul din Chinteni. La faţa locului au sosit reprezentanţii Gărzii de Mediu, ai Poliţiei şi Inspectortului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj. Au prelevate probe de apă, iar peştii morţi vor duşi la societatea Protan Dej, unde vor fi incineraţi.

"Toate autorităţile de la nivelul judeţului sunt la această oră la faţa locului. Acum încheiem procesul verbal. Probabil că peştii au murit încă de sâmbătă sau de duminică, dar abia astăzi au ieşit la suprafaţa apei. Se pare că este vorba despre o lipsă de oxigen, vegetaţia s-a extins prea mult, dar vom afla mai multe după ce vor fi analizare probele de apă prelevate de aici", a declarat Teodor Miron, viceprimarul din Chinteni.

Lacul este în proprietatea Primăriei Chinteni, dar reprezentanţii acesteia spun că nu pot să facă nimic pentru a remedia degradarea acestuia din cauza unui proces de revendicare ce durează deja de 10 ani. Lacul Chinteni se află la aproximativ 10 kilometri de Cluj-Napoca, iar luciul de apă este de 18 hectare.

Până la 31 decembrie 2012, lacul a fost în administrarea Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi (AJPS) Cluj. „AJPS Cluj a încercat în mai multe rânduri să renegocieze şi să încheie un nou contract de arendă. Primăria nu a dorit să mai discute cu AJPS Cluj", spune actualul director al AJPS Cluj, Andrei Pop. El susţine că, cel mai probabil peştii au murit din pricina colmatării lacului. „De la preluarea lacului de către Primaria Chinteni nu s-a mai efectuat nici o lucrare de întretinere a călugărului (dispozitiv de evacuare şi control al nivelului apei din lac - n. red.), nu s-a făcut nimic pentru opri colmatarea deosebit de accentuată, nu s-a facut nicio populare. Peşti care au murit in aceste zile sunt rămăşiţe din vechile populări efectuate de asociaţie", susţine Pop.

Etichete
Comenteaza