De ce noul buletin electronic are afișat “GEN” în loc de “SEX”. MAI: "Orice opţiune este posibilă"

De ce noul buletin electronic are afișat “GEN” în loc de “SEX”. MAI: "Orice opţiune este posibilă"

Cătălin Giulescu, chestor al Direcției pentru Evidența Persoanelor a expliat de ce noul buletin electronic are afișat “GEN” în loc de “SEX”.

Chestorul Cătălin Giulescu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor din cadrul MAI, a explicat că implementarea noilor cărţi de identitate a urmărit dispoziţiile Guvernului din Hotărârea 295 din martie 2021. Precizările chestorului Giulescu vin în contextul în care partidul AUR și deputatul liberal Pavel Popescu au fost deranjaţi de înlocuirea cuvântului „sex” cu „gen”.

Chestorul Cătălin Giulescu a precizat că lansarea proiectului pilot al noului buletin electronic a fost primită foarte bine, iar în câteva ore au fost epuizate programările până în data de 3 septembrie.

"În ceea ce priveşte cartea electronică de identitate s-a precizat că acest document, pentru proiectul pilot, va conţine cuvântul „gen”, însă sunt doar două opţiuni: feminin şi masculin. Nu există niciun fel de altă intervenţie. (...) Orice opţiune este posibilă în privinţa termenului „sex” . Vom analiza cu atenţie şi la final vom trage nişte concluzii. Este posibil ca la final termenul să fie "sex", a declarat chestorul Cătălin Giulescu, citat de libertatea.ro.

Giulescu a precizat că toate detaliile au fost prevăzute în anexele Hotărârii de Guvern şi că noua carte de identitate electronică, fiind şi document de călătorie, trebuie să îndeplinească condiţiile Regulamentului UE, care prevede nişte elemente de identificare, precum steagul UE.

Întrebat când vor fi disponibile noile cărţi de identitate, Giulescu a menţionat că acest lucru se va întâmpla după ce vor fi soluţionate toate aspectele discutate: "Nu mai devreme de nouă luni, dar nu mai târziu de 12 luni".

Comenteaza