De ce sunt ţinuţi în arest preventiv Uioreanu, Bene și Pogăcean

De ce sunt ţinuţi în arest preventiv Uioreanu, Bene și Pogăcean
Cei trei se găsesc în arest preventiv întrucât „o altă măsură preventivă nu este plauzibilă că ar fi eficientă tocmai datorită experienței acestora în aranjarea lucrurilor subterane, feriți de privirile celorlalți”, potrivit judecătorului.

 

Extrase din motivarea încheierii penale din 29 iulie a judecătorului de cameră preliminară de la Curtea de Apel Cluj:

S-a subliniat că temeiul de arestare avut în vedere este acuzația de comitere a unor infracțiuni de corupție - acuzație care nu s-a modificat, aşa cum chiar apărătorii inculpatului au arătat, alături de constatarea faptului că privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, pericol pentru ordinea publică ce nu s-a modificat - diminuat - la rândul lui în condițiile în care faptele inculpaților nu au ieşit nicidecum din atenția opiniei publice, impactul acuzațiilor fiind în continuare unul negativ din cauza faptului că încrederea societății civile în persoane cu putere de decizie a fost serios zdruncinată şi cu această ocazie. Citeşte mai multe extrase din motivarea Curţii de Apel Cluj pe clujust.ro

Curtea constată că niciunul dintre inculpații care au formulat contestație nu prezintă suficiente garanții procesuale că buna desfăşurare a procesului penal ar fi asigurată dacă această măsură ar fi înlocuită cu o măsură mai uşoară sau dacă ar fi revocată astfel cum a solicitat inculpatul Pogăcean Vasile (...) Referitor la toți inculpații este de observat modalitatea conspirativă de comitere a faptelor de care sunt acuzați, astfel încât o altă măsură preventivă nu este plauzibilă că ar fi eficientă tocmai datorită experienței acestora în aranjarea lucrurilor subterane, feriți de privirile celorlalți.

Mai este de precizat aspectul că toți inculpații au manifestat expres, astfel cum rezultă de la dosar, un comportament îndreptat împotriva oricărei autorități şi a oricărei formă de control care ar fi dus la lezarea intereselor proprii. Ca atare, este greu de argumentat în mod convingător că printr-o măsură preventivă mai uşoară acest comportament nu se va repeta.

În 23 iunie, Horea Uioreanu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, a fost trimis în judecată de procurorii Direcțiein Naționale Anticorupție pentru trei infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator şi complicitate la spălare de bani.

În acelaşi dosar, Ioan Bene, administrator în cadrul societățiiConstrucţii Napoca, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator şi spălare de bani. Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la Sinai Comimpex Iclod, a fost şi el trimis în judecată în stare de arest preventiv, pentru 10 acte materiale de dare de mită.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată în acelaşi dosar, în stare de libertate, pe consilierul judeţean PNL Ioan Petran, pentru dare de mită, tot în stare de libertate, fiind trimis în judecată şi omul de afaceri Gabriel Davidescu, director de dezvoltare în cadrul Uti Grup Bucureşti, pentru săvârşirea a două infracţiuni concurente de dare de mită. Uioreanu, Bene şi Pogăcean au fost arestaţi preventiv în 29 mai, iar Tribunalul Cluj le-a prelungit, în 25 iunie, arestul preventiv.

 

 

Comenteaza