Debra Winger: "Este o superstiție de-a mea să nu accept premii, acesta este primul pe care îl accept"

Debra Winger:
Vedeta din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a fost actriţa americană Debra Winger. Urmând să fie recompensată cu premiul pentru întreaga carieră, a vorbit despre viaţa sa, cariera sa, dar şi despre vizita sa în Cluj.

Cariera sa actoricească a fost distinsă cu numeroase premii şi distincţii, dintre care se remarcă cele trei nominalizări la Oscar şi încă patru la Globurile de Aur. Cu toate acestea, nu se consideră un star: „conceptul de star a fost mereu foarte greu de acceptat pentru mine, să am grijă mereu de orice aspect, cum ar fi să trebuiască mereu să-mi controlez nasturii de la bluză, niciodată nu m-am simţit un star, nu am urmărit să devin şi nu am trăit această experienţă. Cred ca ideea de celebritate este decăderea unui artist. În permisul de conducere scrie doar Debra Winger, nu "acea" Debra Winger", a declarat aceasta.

Deşi nu a ajuns la începutul festivalului, vizita la Cluj i-a oferit ocazia să se reîntâlnească cu vechi prieteni. "Am reuşit să văd nişte prieteni vechi, pe János Szász şi pe prietenul meu Robert Woodruff, care face o piesă la Teatrul Maghiar. Tot timpul urmăresc ce se întâmplă la festivaluri. Mă interesează foarte mult genul acesta de prezenţe, sunt mult mai interesante decât petrecerile de la Hollywood."


TIFF-ul i-a lăsat o impresie bună actriţei americane, pentru care acesta este în primul rând un festival al amatorilor de festivaluri: "Mi-a plăcut întregul festival, am încercat să ajung de la început însă nu am reuşit. Cred că TIFF-ul este un festival al celor care merg la festivaluri, încă din prima oră petrecută la Cluj am dat peste mulţi oameni pe care îi văd şi la alte festivaluri. Dacă un festival reuşeşte să atragă acest tip de public, este un semn foarte bun".

  Cunoscută pentru caracterul dificil pe care îl are, dar şi pentru refuzul de a juca în unele producţii celebre, Winger şi-a explicat alegerile: "E mai bine să fii cunoscut pentru a spune nu, decât pentru a spune vorbe urâte pe stradă. Eu văd internetul ca pe un fel de munte cybernetic, am trăit mult timp în compania acestuia şi am văzut cum un lucru mărunt ce începe la vârful muntelui, ajunge să se transforme într-un bulgăre de zăpadă până la bază şi se agaţă de el încă 70 de lucruri care nu sunt adevărate. Daca te uiţi la anii în care sunt făcute filmele refuzate, eu lucram; bineînţeles că trebuia să spun nu la unele oferte, pentru că lucram la altele. Nu am vrut niciodată să joc într-un film în care aveam impresia că am făcut ceva asemănător în viaţă. Tot timpul am ales filme în care să investighez ceva nou, să nu fie despre ceva ce am trăit deja. Aş vrea doar să am un personaj care mă duce pe mine cu un pas mai departe în viaţă, mai ales că la vârsta asta, în amurgul vieţii mele, simt că viaţa şi munca mea sunt unul şi acelaşi lucru, nu am prea mult timp, trebuie să fie împreună. Trebuie să-mi cresc familia, predau, am proiecte artistice, când fac un film trebuie ca acela să se contopească cu viaţa mea personală".

Nu în ultimul rând, actrița a vorbit și despre problema exploatării gazelor de șist, problemă abordată în documentarul GasLand, la care Debra Winger a fost producător.

"Pot spune că aveți o problemă foarte gravă în România, până acum singurul stat care a interzis exploatarea în această zonă este Bulgaria. Trebuie să ținem minte că gazul natural este o sintagmă foarte bună în domeniul vânzărilor. Schimbarea climatică este un fenomen care ne afectează direct și care evoluează rapid, nu mai avem timp pentru combustibili fosili. Când creșteam, erau foarte multe reclame care promovau mici flăcări albastre, despre care se spunea că este gaz natural curat. Da, arde curat, dar e foarte murdar procesul de extracție. În anii ‘50 și '60, gazul se găsea foarte aproape de scoarța terestră, acum acesta este sub straturi stâncoase care sunt fracționate pentru a extrage gazele. Se folosesc foarte multe chimicale în acest proces și este foarte ușor ca apele să fie poluate", explică actrița.

Sâmbătă, la Gala de Închidere a TIFF, Debra Winger urmează să primească premiul pentru întreaga carieră. „Este o superstiție de-a mea să nu accept premii, acesta este primul pe care îl accept, după probabil că o să pretind că nu am făcut-o", a declarat, glumind, actrița.

Debra Winger s-a născut în 1955, în Cleveland Heights, Ohio. S-a îndreptat spre actorie după ce a fost implicată într-un accident de mașină în urma căruia a suferit o hemoragie cerebrală. În timpul recuperării, a decis să urmeze o carieră artistică. Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt "Terms of Endearment", "Shadowlands" și "An Officer and a Gentleman", pentru care a și fost nominalizată la Oscar. A avut două mariaje, dintre care primul s-a sfârșit în divorț. În prezent este căsătorită cu regizorul Arliss Howard, cu care are un fiu, Geideon Babe Ruth Howard, în vârstă de 17 ani. Mai are încă un fiu, Noah Hutton, cu 10 ani mai mare, din primul mariaj.

 

 

 

 

 

Comenteaza