“Demoni” versus „Îngeri”, la Berăria Culturală

“Demoni” versus „Îngeri”, la Berăria Culturală
Cea de-a 45 ediţie a Berăriei Culturale, care va avea loc, miercuri de la ora 19 în sala Euphoria de la Fabrica de bere Ursus, îl are ca invitat pe psihologul Daniel David, profesor universitar la Facultatea de Psihologie a UBB.

Acesta a fost provocat de organizatorul evenimentului, istoricul şi jurnalistul Ion Novăcescu, „să facă o incizie în caracterul și profilul psihologic al românilor", pentru a înţelege "cauzele şi mecanismele psiho-culturale care ne fac să ratăm modernizarea, să băltim la periferia Europei şi să suferim tragedii naţionale, precum cea petrecută în 30 octombrie în <clubul colectiv al morţii>".

În acelaşi timp, David va fi solicitat să ofere o explicaţie asupra revoltei sociale izbucnite în urma nenorocirii petrecute şi, mai ales, care este cauza războiului intern româno-român.

Producătorul şi moderatorul dezbaterii, Ion Novăcescu, crede că „vâlvătăile rugului din <clubul morții> ne-au împroașcat în ochi și-n suflet durere și adevăruri dureroase, minciuni și manipulări, care ne amețesc și de multe ori ne fac fac să vedem imagini neclare despre celălalt. Nu mai avem răbdare și voință să ne curățăm ochii și să ne limpezim mintea. Preferăm să catalogăm și să aplicăm etichete defăimătoare sau onorante pe fruntea celuilalt, ștampile care ne convin și ne răcoresc de dogoarea vâlvătăilor ce ne ard și nouă orgoliile, frustrările și așteptările. Judecăm în alb și negru. Celălalt e fie Înger, fie demon. După cum ne convine și cât ne ajută să ne spălăm mai repede pe mâini de efortul de a fi raționali și echilibrați".

La rândul său, profesorul David arată că „evenimentul tragic de la clubul Colectiv a fost un eveniment activator care a declansat aceasta tensiune mai veche. Simplu şi direct spus, eu cred că acum „autonomii" îşi revendică de la „colectivişti" ţara, pe care doresc astfel să o sincronizeze european!"

În concluzie, dacă vreţi să aflaţi cine sunt „autonomii" şi cine sunt „colectiviştii" şi în ce măsură pot fi aceştia a fi catalogaţi drept îngeri sau demoni, nu rataţi această dezbatere

Proiectele Berăria Culturală & Fabrica de Lideri sunt sprijinite în baza politicii publice a municipalității clujene de susținere și finanțare a culturii, în cadrul Programului. „Capitala Europeană a Tineretului. Cluj Napoca 2015", dar şi pentru susţinerea candidaturii oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021".

Comenteaza