Demonstrații live de medicină de urgenţă şi prim ajutor, la Herbstfest 2016

Demonstrații live de medicină de urgenţă şi prim ajutor, la Herbstfest 2016
Atelier și demonstrații live de medicină de urgență și prim ajutor vor avea loc în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului de Toamnă al Economiei Germane- Herbstfest. Mai exact vineri, 30 septembrie, între orele 15:00 şi 17:00.

Medici și asistenți de pe ambulanță, împreună cu instructori acreditați ai Serviciului de Ajutor Maltez vor încerca sa explice, pe înțelesul tuturor, prin demonstrații practice, cum pot fi, cu adevărat și în siguranță, de ajutor victimelor unor accidente.

Opt voluntari instructor ai celor două servicii vor ține patru ateliere, concomitent: atelier BLS (basic life support), atelier de predare a poziţiei laterale de siguranţă, atelier corpi străini (predarea manevrei Heimlich), atelier traume (fracturi, arsuri). Pentru ca totul să fie credibil, atelierele vor fi ținute "pe viu", nu pe manechine.

Și cei mai mici din public vor avea parte de "acțiune": vor putea să deseneze, să coloreze sau să construiască ambulanțe din diferite materiale, în colțul de creație special amenajat și supravegheat de doi voluntari ai Serviciului de Ajutor Maltez.

Ideea acestui workshop a pornit de la necesitatea de a-i învăța pe cât mai mulți oameni cum să acorde corect primul ajutor, așa cum subliniază Horia Simu, medic primar medicină de urgență,  managerul Serviciului de Ambulanță al Județului (SAJ) Cluj.

"Este important ca oricine să știe să acorde primul ajutor, astfel încât persoanele aflate intr-o situatie de urgență să aibă mai multe șanse de recuperare sau de supraviețuire. Demonstratiile de prim ajutor în public reprezintă un instrument excelent pentru conștientizarea faptului că primul ajutor este o parte importantă a vieții de zi cu zi la domiciliu, locul de muncă sau la joacă.

În mod normal, fiecare ar trebui să învețe primul ajutor și să fie dispus să acorde îngrijirile de bază, până la sosirea personalului calificat din cadrul serviciilor de urgență. Vor fi prezentate manevrele cele mai importante de prim ajutor, pentru ca o victimă să poată supraviețui, cum ar fi: resuscitarea cardio-pulmonară și oprirea hemoragiilor, manevra de dezobstrucție a căilor aeriene, gestionarea unor leziuni minore la domiciliu sau la locul de muncă", spune Horia Simu.

"Activităţile de prim ajutor şi asistenţă medicală de bază sunt o direcţie principală în activităţile sociale ale Serviciilor de Ajutor Malteze din toată lumea. La nivelul oraşului Cluj-Napoca am avut şi avem colaborări excelente cu SAJ şi SMURD în acordarea de prim ajutor la evenimente importante, precum Electric Castle sau festivalul Peninsula.

Demonstraţia pe care o fac instructorii maltezi împreună cu colegii de la SAJ porneşte de la convingerea că fiecare om poate fi un salvator în situaţii de urgenţă dacă deţine informaţii de bază în privinţa acordării de prim ajutor", completează Răzvan Cinar-Jiga, PR manager al Serviciului de Ajutor Maltez în România. Echipele SAMR vor asigura primul ajutor pe durata festivalului.

Comenteaza