Depuneri de coroane şi recital de poezie, în cinstea lui Mihai Eminescu GALERIE FOTO

Depuneri de coroane şi recital de poezie, în cinstea lui Mihai Eminescu GALERIE FOTO
Dacă în ianuarie autorităţile locale au marcat ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, luni au omagiat 126 de ani de când poetul s-a stins din viață.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca, în frunte cu edilul municipiului, Emil Boc, şi cu viceprimarul Gheorghe Şurubaru, au depus luni dimineaţa mai multe jerbe de flori la statuia lui Eminescu din faţa Teatrului Național.

Manifestarea a început, după cum era de aşteptat, cu o scurtă slujbă religioasă, urmată de ceremonia de depunere a coroanelor şi de un recital de poezie susţinut de câțiva elevi clujeni. 

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici), s-a născut la data de 15 ianuarie 1850 în Botoșani şi a decedat în 15 iunie 1889 în București. El a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Receptiv la romantismele europene de secol XVIII și XIX, și-a asimilat viziunile poetice occidentale, creația sa aparținând unui romantism literar relativ întârziat.

Poetul avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer şi Immanuel Kant, respectiv ale lui Hegel.

Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea și a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu în ședinta din 25 ianuarie 1902.

Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuța din București și apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, poetul a murit în sanatoriul doctorului Șuțu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București. 

Comenteaza