Desființarea Secției Speciale încinge spiritele în rândul magistraților

Desființarea Secției Speciale încinge spiritele în rândul magistraților

Decizia Guvernului Orban de a aproba Memorandumul înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) iscă reacții vehemente, atât pro, cât și contra.

Astfel, judecătoarea Dana Gârbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România critică decizia Guvernului Orban.

”Sectia pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) este singura structură de parchet complet în afara controlului politic. Acesta e motivul pentru care politicul dorește cu ardoare desființarea sa.

Șefii PICCJ, ai DNA și ai DIICOT, precum și șefii de secție ai acestora, unde se vor întoarce dosarele cu magistrați dacă SIIJ va fi desființată, sunt numiți politic, de către Președintele României la propunerea Ministrului Justiției. Este inadmisibil că se ignoră ostentativ motivul principal pentru care SIIJ a fost creată: modul în care dosarele cu magistrați erau instrumentate, în special de către DNA, devenise o presiune reală asupra judecătorilor.

(…) În ceea ce privește Memorandumul elaborat de Ministerul justiției, nu doar că acesta ignoră opiniile exprimate de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, ai Curții de Apel București - judecătorii care simt cel mai puternic presiunile, având competența în dosare ce vizează politicienii de la vârful puterii - sau ai altor curți de apel din țară, dar prezintă trunchiat și, punctual, chiar eronat poziția Comisiei de la Venetța cu privire la SIIJ”, arată Gârbovan într-o postare pe rețelele de socializare.

În schimb judecătorul Cristi Danileț, vicepreședinte la ICDE-România Europeană, susține măsura. ”Decizia Guvernului de desființare a Sectiei speciale pentru investigat magistrații este una corectă atât politic, cât și juridic. Argumentele sunt pertinent expuse de ministrul Predoiu. Atenție: Desființarea SIIJ nu înseamnă că magistrații nu vor răspunde pentru infracțiunile comise, ci doar că urmărirea lor penală se va face de aceleași organe ca pentru toți cetățenii: procurorii DNA pentru infracțiuni de corupție comise de magistrați, procurorii DIICOT pentru infracțiuni de crimă organizată comise de magistrați, procurorii de la Parchetele Curții de Apel pentru alte infracțiuni comise de magistrați.

Reamintesc că înființarea SIIJ nu a fost argumentată legal sau factual, că o astfel de structură nu există nicăieri în lume și că documente internaționale ale unor organisme la care România este parte prevăd desființarea ei”, precizează Danileț într-o postare pe facebook.

Comenteaza