Deţinuţii Penitenciarului Gherla, înghesuiţi în 2 metri pătraţi/persoană

Deţinuţii Penitenciarului Gherla, înghesuiţi în 2 metri pătraţi/persoană

O anchetă a Avocatului Poporului a scos la iveală faptul că, la Penitenciarul Gherla, 7 deţinuţi împart un spaţiu de doar 15, 76 metri pătraţi, în condiţiile în care legea prevede un spaţiu de 4 mp/deţinut.

Avocatul Poporului i-a trimis directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Tiberiu Ungureanu o recomandare, prin care îi solicită să respecte normele minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate din cadrul Penitenciarului Gherla - Secţia exterioară Cluj, prin asigurarea suprafeţei minime de 4 mp/deţinut, notează Agerpres, citat de Ştiripesurse.ro.

De asemenea, potrivit recomandării postate pe site-ul AP, se mai propune luarea măsurilor care se impun cu privire la angajarea unor medici şi aprovizionarea cu medicamente de bază pentru combaterea infecţiilor respiratorii sezoniere.

Printr-o petiţie din 20 ianuarie, o deţinută la Penitenciarul de femei Gherla - Secţia exterioară Cluj a sesizat mai multe aspecte privind încălcare anumitor drepturi.

Avocatul Poporului a efectuat o anchetă. Cu ocazia audierii, femeia şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la supraaglomerare. Referitor la camera de deţinere, Avocatul Poporului a constatat că pe 30 ianuarie erau şapte deţinute într-o cameră de 15,76 mp.

În urma discuţiei avute cu conducerea penitenciarului, a reieşit că, din 3 februarie, Penitenciarul Gherla - Secţia exterioară Cluj se confruntă cu lipsă de personal medical - medici, în prezent asistenţa medicală fiind asigurată de cinci asistenţi.

Comenteaza