Deutsche Welle despre România: se închid spitale, se ridică biserici ortodoxe

Deutsche Welle despre România: se închid spitale, se ridică biserici ortodoxe
Jurnaliştii de la Deutsche Welle pun în balanţă, într-un reportaj, banii publici alocaţi Bisericii Ortodoxe Române şi faptul că Guvernul închide zeci de şcoli şi spitale.


"Dictatorul Nicolae Ceauşescu a dărâmat multe biserici în 1980, iar acum autorităţile vor să se împrietenească iar cu Biserica Ortodoxă. Credinţa joacă un rol major în societatea românească: constituie un comfort pentru vieţile oamenilor, duse în sărăcie", arată jurnaliştii de la Deutsche Welle. Prestigiosul grup de presă arată că în timp ce Guvernul cheltuie "sute de milioane de euro pentru construirea unei catedrale gigantice", închide zilnic şcoli şi spitale, din lipsă de fonduri, conform realitatea.net.

Jurnaliştii de la Deutsche Welle au obţinut, pe lângă opinii pro şi contra de la oamenii de rând, şi părerea autorităţilor de la Bucureşti, pentru care Catedrala Neamului este un simbol naţional.

În ultimii 20 de ani peste 4.000 de biserici s-au construit în România cu sprijin de la guvern. Statistic, asta înseamnă că la fiecare două zile s-a finalizat o nouă biserică. Între timp, trei şcoli sunt închise zilnic şi din ce în ce mai multe spitale. Toate acestea nemulţumesc mulţi oameni.


Merită menţionat, în acest context, că şi autorităţile din Cluj au fost darnice cu Biserica Ortodoxă: BOR a primit un teren gratis pentru construirea unui centru misionar pe Calea Turzii de la Consiliul Judeţean, fără nicio obligaţie exceptând modificarea proiectului iniţial, pentru a include în acesta o sală de sport şi o grădiniţă, care însă vor fi amenajate pe banii Consiliului Judeţean. Totodaăt, la începutul lunii iulie Consiliul Local din Cluj-Napoca a alocat în folosinţă gratuită un teren de 220 de metri pătraţi către Arhiepiscopia Clujului, pentru ridicarea unei biserici. Biserica va fi ridicată în zona străzilor Rodnei şi Timişului şi va fi folosită de "credincioşii care locuiesc în blocurile recent construite din cartierul Oser", conform hotărârii de Consiliu Local.


Mai amintim că Mitropolia Clujului a primit în folosinţă gratuită terenul de 4.000 de metri pătraţi de pe care au fost evacuate câteva zeci de familii, de pe strada Coastei. La schimb, Mitropolia a restituit administraţiei locale un alt teren primit gratis, de aproximativ 7.000 mp, care se află pe strada Slănic.

Vezi reportajul Deutsche Welle

Comenteaza