Dezbatere publică pe tema avortului la Cluj

Dezbatere publică pe tema avortului la Cluj
Prima dezbatere publică pe tema avortului din România va avea loc miercuri, 25 octombrie, începând cu ora 19:00, în Sala Europa a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

Invitații speciali ai acestui eveniment sunt Matt Britton (SUA), procuror general, președinte al consiliului 40 Days for Life - cea mai mare mișcare pro-viață la nivel internațional - și Roxana Mândruțiu, avocat de drept medical, reprezentantă a Asociației Secular-Umaniste din România (ASUR).

Astăzi, este cunoscut faptul că avortul este un subiect care polarizează societatea noastră. 'Nu mai avem o gândire sofisticată, ci adeseori gândim în slogane, în tweet-uri, statusuri și meme-uri, căzând pradă îndoctrinării. Noi credem că în problemele importante din societatea noastră este necesar să fim bine informați, documentați, pentru a putea argumenta rațional pozițiile pe care ni le asumăm', a declarat Iulia Călinescu, organizator al evenimentului și reprezentant al asociației Life Nation, coordonator național al campaniilor 40 de Zile pentru Viață.

România este a doua țară la nivel mondial, după Rusia, care a avortat, în ultimii 60 de ani, un număr de copii mai mare decât populația actuală a țării. Conform datelor statistice, un număr de peste 22 de milioane de avorturi au fost efectuate din 1958 până în 2016, date preluate doar din statisticile spitalelor de stat, număr comparativ mai mare decât populația țării, însumând 19,7 milioane de români. O dezbatere despre avort este importantă și datorită faptului că 'România este una dintre țările cu cele mai multe întreruperi de sarcină realizate anual. În ciuda acestor statistici, educația sexuală continuă să fie un subiect tabu, iar dezbaterile pe marginea acestui subiect se poartă mai mult la nivel emoțional, decât rațional', după cum afirmă Monica Belițoiu, director executiv al ASUR.

În memoria poporului român a rămas încă proaspătă rana deschisă de tragediile din perioada comunistă; din acest motiv, avortul reprezintă un subiect de discuție delicat: 'Istoria neagră din 1965-1989, când mii de femei au murit din cauza complicațiilor apărute în urma întreruperilor de sarcină ilegale, nu trebuie repetată. Dar și situația actuală este una îngrijorătoare, prin umare trebuie găsită o soluție. Noi considerăm că soluția este o educație sexuală temeinică și ne bucurăm că am fost invitați să participăm la această dezbatere. Vom avea ocazia să discutăm din punct de vedere medical și legal și sperăm că vom insufla o perspectivă rațională acestui subiect, care este important pentru orice societate', a adăugat Monica Belițoiu.

Matt Britton afirmă că 'nu există subiect mai important pentru dezbaterea și discuțiile publice decât dreptul la viață. Uciderea celor nenăscuți afectează nu doar bebelușul a cărei viață este pierdută, ci și mama, tatăl, familia și chiar fiecare membru din fiecare societate. Misiunea campaniei 40 de Zile pentru Viață și, de fapt, a tuturor acelora care apără viața, este una a iubirii. Într-o societate cu adevărat umană trebuie să începem prin a-i proteja pe aceia care nu se pot proteja singuri.'

'Prin această dezbatere, dorim să demonstrăm faptul că oameni diferiți pot sta împreună la masă și pot discuta civilizat. Acesta este primul pas spre dialog și spre distrugerea etichetelor care instigă la ură în societatea noastră', a adăugat Iulia Călinescu.

Câteva informații despre vorbitori:

Roxana Mândruțiu: a urmat studiile de licență la Facultatea de Drept, iar diploma de master și-a obținut-o pe instituții de drept penal și criminalistică, de la Universitatea Babeș-Bolyai. Din 2013 este avocat pe drept comercial, insolvență și drept medical. A fost și editor extern al 'Ghidului practicianului. Drepturile omului în îngrijirea pacienților'. Din ianuarie 2015 până în prezent activează în cadrul Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului ACTEDO.

Matt Britton: a obținut o diplomă în drept și în studii de Criminalistică la Universitatea George Washington. De mai bine de 20 de ani, Matt a practicat dreptul ca litigator, procuror, consilier la companii private și operațiuni globale non-profit, servind și timp de patru mandate ca procuror general. Matt a predat și a vorbit despre o varitate mare de subiecte pro-viață și legale, atât pe teritoriul Statelor Unite, cât și în lume. Este căsătorit de 25 de ani, și împreună cu soția lui, Libby, au 8 copii.

 

Etichete
Comenteaza