Dezvaluiri din dosarul referendumului. Şeful DNA explică de ce s-a ajuns la anchetarea lui Dragnea

Dezvaluiri din dosarul referendumului. Şeful DNA explică de ce s-a ajuns la anchetarea lui Dragnea
Daniel Morar, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a fost invitatul jurnalistului Dan Suciu în cadrul ediţiei din această seară a emisiunii "Context". Şeful procurorilor anticorupţie a dat lămuriri despre dosarul referendumului şi a răspuns acuzaţiilor venite din partea Puterii. Realitatea.net a publicat principalele declaraţii. Vezi care sunt acestea.
">

Cum arată bilanţul DNA: Putem porni de la o evaluare a instituţiei din 2005, înainte de primul meu mandat, care era făcută de experţi ai Comisiei Europene. Acolose spunea că procurorii DNAinstrumentează multe dosare, dar sunt dosare de mică corupţie şi au o reţinere teribilă, remarcabilă în a instrumenta dosare de mare corupţie. Odată cu 2006, acest lucru s-a schimbat, când au început să fie investigate şi trimise în judecată persoane extrem de importante, de la vârful statului. Acest lucru durează din 2006 până în 2012. Au fost trimişi în judecată, în această perioadă, miniştri, magistraţi, zeci de membri ai Parlamentului, ofiţeri de poliţie şi alţii.

A fost o perioadă în care, deşi trimiterile în judecată făceau subiectul presei în fiecare zi, discuţiile celor care criticau activitatea DNA se limitau la afirmaţia: 'Există trimiteri în judecată, dar nu există condamnări în cazurile de mare corupţie.'

Odată cu 2010 au venit şi condamnările definitive în aceste dosare. În 2010, când avem prima condamnare a unui parlamentar, între 2010 şi 2012 au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie 8 membri ai Parlamentului. Tot în această perioadă au fost condamnaţi definitiv un ministru, un premier şi un secretar de stat. Mai sunt 25 de primari, viceprimari şi subprefecţi, 25 de magistraţi condamnaţi, peste 40 de directori de companii naţionale. Bilanţul în alb şi negru este dat de cifre.

Nu se fac dosare politice la DNA. Dovadă este numărul de condamnări pe care le obţine procurorul DNA în fiecare an. Orice persoană politică cercetată are tendinţa să spună că dosarul e politic. Acum sunt 5 demnitari în închisoare. Toţi au susţinut că dosarul lor e politic. Nimeni nu le-a dat dreptate, decât cel mult colegii lor de partid.

Despre Dosarul Dragnea-referendum. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost pus sub urmărire penală, potrivit DNA, pentru că "şi-a folosit influenţa şi autoritatea funcţiei în vederea obţinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezenţe de min. 60%".

Putea să-şi propună 100% şi nu era nimic ilicit în asta. Acel comunicat de presă reprezintă o sinteză a actului de începere a urmăririi penale a procurorilor şi trebuie citit în întregul lui. Nu faptul că s-a propus o prezenţă, ci modul în care s-a urmărit obţinerea ei. Procurorii scriu în actul de începere a urmăririi penale anumite mijloace prin care această prezenţă s-a vrut atinsă. Şi acele mijloace sunt unele ilicite.

Ca urmare a referendumului, au existat sesizări. Ca urmare a acestora, procurorii DNA şi Parchetului General s-au sesizat şi au format dosare penale. Primul pas, ridicarea listelor. Au văzut că pe listele electorale apărea aceeaşi semnătură. Au observat că anumite persoane au votat multiplu. (...) Din primele investigaţii, verificând bazele de date, s-au constatat alte aspecte: că există liste cu fantome, persoane care nu există. Există persoane din teatrele de operaţiuni care au votat în localităţile natale în condiţiile în care erau în Afganistan. Există persoane care erau în penitenciar şi care au votat în localităţile natale. Toate astea duceau la ideea unei fraude, motiv pentru care a fost începută urmărirea penală.

În toate secţiile verificate până acum de procurori, sunt zeci de secţii, s-au găsit indicii şi probe că votul a fost fraudat în proporţie de 5-10-15%.

Dacă cineva îşi închipuie că procurorii s-au dus la întâmplare, se înşală. Au existat indicii date de o prezenţă peste medie într-o anumită zonă, care s-au confirmat apoi.

Infracţiunile din legile electorale nu sunt de competenţa DNA. Dacă în afară de acestea găsim şi infracţiuni de competenţa DNA, ne ocupăm şi de ele. Dacă sunt legate de altă infracţiune care cade în competenţa DNA.

Sancţiunea pentru votul multiplu e destul de limitată. AEP achiziţionează un soft de indentificare a votului multiplu la fiecare tur de alegeri.

Solidarizarea cu Dragnea a liderilor: Autodenunţul trebuie să aibă nişte temeiuri, nu doar din solidarizare sau şicane.

Interceptările, în general, constituie probe în dosar. Dosarele merg la instanţă. Acolo, dosarele sunt publice. O bună vreme, instanţele permiteau accesul la dosare.

Despre procurorii Bălan şi Sâmpetru: Avem înregistrări acolo. De regulă, interceptările ies în mediul public din momentul în care pleacă de la DNA. În DNA lucrează 500 de oameni.

Nu mai e vremea în care poţi obţine condamnarea doar pe declaraţii testimoniale. Infracţiunile de azi sunt infracţiuni în care mai nimeni nu are interesul să denunţe. Interceptările nu se realizează fără autorizaţia judecătorului competent.

Despre relaţia cu preşedintele Băsescu: Relaţia mea bună cu preşedintele este una instituţională. Suspiciunea nu-mi afectează activitatea. Preşedintele n-a dat niciodată vreo dispoziţie legată de vreun dosar. Cine-şi închipuie că preşedintele conduce prin procurorul-şef se înşală. Nu am făcut nimic abuziv sau ilegal.

Despre acuzaţia legată de Dosarul Flota: Specialiştii au atribuţii extrem de limitate în DNA.

Cazul Năstase-Mătuşa Tamara: Părea un caz interesant. Nu toate dosarele se finalizează cu o condamnare.

Mai există un dosar cu nume sonore în cazul referendumului. O să fie persoane învinuite în aceste dosare, cu siguranţă. Vor urma pentru că e vorba de fraude comise în secţiile de votare.

Despre numirea viitorului şef al DNA: Procesul de numire e foarte clar reglementat de lege. După declaraţiile oamenilor politici înţeleg că se va iniţia această procedură. Aceasta ar trebui să fie formalizată.

După ce nu voi mai şi şef la DNA voi fi procuror. Nu voi face politică.

Îmi place să cred că trăim într-un stat de drept, civilizat, în care răzbunările nu pot veni aşa...

Întrebat dacă avem o justiţie independentă: Da, avem o justiţie independentă. Monitorizarea pe justiţie este necesară.

Întrebat dacă acceptă propunerea de a fi procuror general: Trebuie să vedem dacă există o procedură clară. Nu am de gând să particip la o farsă. Nu cred că mă propune cineva în acest moment pentru această funcţie. Oamenii politici, parţial, nu vor o magistratură puternică.

Trebuie văzut ce va face Mona Pivniceru. Ea are păreri despre activitatea DNA, de genul Dosarul Năstase a unul politic.


Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/daniel-morar-seful-dna-la-realitatea-tv-dezvaluiri-din-dosarul-referendumului-live-text-si-tv_1003948.html#ixzz25znhsjww

 

Comenteaza