Diferenţa dintre trăire şi vieţuire, analizată de un cunoscut psiholog la Berăria Culturală

Diferenţa dintre trăire şi vieţuire, analizată de un cunoscut psiholog la  Berăria Culturală
Cea de-a XXIV-a ediţie a Berăriei Culturale aduce în atenţia publicului clujean o temă ce a stârnit, de-a lungul timpului, interesul a numeroşi filozofi: care este diferenţa dintre trăire şi vieţuire.

În cadrul evenimentului ce va avea loc în această seară, de la ora 19:00, în sala Euphoria de la Fabrica de Bere, psihologul român şi european Daniel David va conferenţia şi dialoga cu publicul participant despre „Trăire versus Viețuire la omul modern". Dezbaterea se doreşte a fi, în acelaşi timp, o ocazie pentru fiecare participant să-şi răspundă la întrebarea dacă are o viață sau doar parcurge o existență.

Potrivit unei postări făcute pe blogul personal, psihologul a precizat că a acceptat provocarea lansată de jurnalistul Ion Novăcescu, organizatorul Berăriei Culturale, deoarece „(1) rezist cu greu provocărilor bune; (2) am mai participat anterior la evenimentele de la Berăria Culturală şi le consider importante şi (3) tema este una provocatoare pentru mine, la interfaţa dintre abordarea pragmatic-(neo)pozitivistă şi abordarea mai existenţial-experienţială, fundamentată fenomenologico-hermeneutic, înscriindu-se în teme de dezvoltare personală şi socială despre care am publicat recent o lucrare".

La rândul său, Novăcescu, a precizat că acest eveniment este un "dar făcut prieteniei şi trăirii sub cupola unei agore cultural-comunitare şi-n jurul unei mese, la o halbă de bere".

Daniel David este profesor universitar de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca şi şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a universităţii. De asemenea, printre altele, este preşedinte al International Institute for the Advanced Study of Psychotherapy and Applied Mental Health şi vicepreşedinte al Comisiei Prezidennţiale de analiză şi elaborare a politicilor din domeniile educaţiei.

Berăria Culturală este un proiect al Fundației Armonia, susținut de Ursus.

Comenteaza