DIICOT, despre cânepă: Orice produs care conţine THC se încadrează noţiunii de drog

DIICOT, despre cânepă: Orice produs care conţine THC se încadrează noţiunii de drog

Precizarea DIICOT vine după ce procurorii au efectuat percheziţii în patru judeţe, printre care şi Cluj, la domiciliile unor persoane acuzate că vindeau droguri în magazine drept produse din cânepă benefice sănătăţii.

DIICOT atrage atenţia, după ce tot mai multe magazine sau firme din mediul online comercializează produse din cânepă, că orice produs care conţine Tetrahidrocanabinol (THC) - o substanţă psihotropă, biosintetizată de planta canabis, indiferent de concentraţie, se încadrează noţiunii de drog de risc şi intră sub incidenţa dispoziţiilor penale.

Precizarea este făcută de DIICOT într-un comunicat transmis marţi, după ce procurorii au efectuat 23 de percheziţii în judeţele Braşov, Timiş, Sibiu şi Cluj, la domiciliile unor persoane acuzate că vindeau droguri de risc prin intermediul unor societăţi comerciale/magazine, care promovau produse obţinute din cânepă, pretinzând că ar avea efecte benefice pentru sănătate.

Conform DIICOT, în cursul anului 2020, mai multe persoane au desfăşurat activităţi de trafic de droguri de risc, prin intermediul unor societăţi comerciale ce puneau în vânzare produse ce conţineau Tetrahidrocanabinol (THC), substanţă psihotropă, biosintetizată de planta canabis.

DIICOT precizează că 9 - Tetrahidrocanabinol (9 - THC) este o substanţă psihotropă, biosintetizată de planta canabis, iar canabisul face parte din Tabelul-Anexă nr. III din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare, fiind un drog de risc.

Procurorii spun că, în cursul anului 2020, pe teritoriul României au început să funcţioneze magazine care promovează produse obţinute din cânepă, conţinând canabidiol (CBD), ale cărui efecte pentru sănătate s-ar considera a fi benefice. În prezentarea acestor magazine, care în scurt timp au ajuns să se dezvolte şi în spaţiul online, se foloseşte drept siglă planta de canabis.

"În timp ce modalitatea de înfăţişare îmbracă forma unei plante care creează aparenţa unei similitudini cu magazinele de droguri permise (spre exemplu în anumite zone din Olanda), furnizorii promovează produse care au o concentraţie maximă de 0,2% THC, despre care inoculează ideea că ar fi admisă de legislaţia europeană. În prezent, în România, nu există legislaţie specifică privind punerea pe piaţă a produselor alimentare ce conţin diferite componente/derivate ale plantei canabis sativa (seminţe, ulei, făină), nici limite minime/maxime permise sau niveluri de consum zilnic care să fi fost stabilite/însuşite pentru conţinutul de CBD şi THC al produselor alimentare (inclusiv suplimentele alimentare). Conţinutul autorizat de THC de 0,20% se aplică plantei de canabis (cultivată în mod autorizat), nu produsului finit rezultat din aceasta. Nu există, de asemenea, nici reglementări la nivelul Uniunii Europene care să permită comercializarea de produse din cânepă cu conţinut de THC, indiferent de concentraţie. În consecinţă, orice produs care conţine THC se încadrează noţiunii de drog de risc şi intră sub incidenţa dispoziţiilor penale", atrage atenţia DIICOT.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe produse alimentare pe bază de cânepă, aproximativ 400 de grame de canabis, ciuperci halucinogene, 7 comprimate de ecstasy, precum şi sumele de 7.500 de euro şi 7.900 de lei.

La sediul DIICOT Braşov vor fi conduse, în vederea audierii, 11 persoane.

loading...
Comenteaza