Direct sau indirect, conflictul din Irak a provocat moartea a 500.000 de persoane - studiu

Direct sau indirect, conflictul din Irak a provocat moartea a 500.000 de persoane - studiu
Aproape jumătate de milion de civili irakieni au fost ucişi în perioada 2003-2011, potrivit unui studiu publicat marţi în Statele Unite, care ia în considerare atât decesele rezultate direct din conflict, cât şi consecinţele antrenate de acesta, relatează AFP.

Această cifră este cu mult mai ridicată decât cei 115.000 de morţi civili irakieni înregistraţi de Iraq Body Count. Acest site, cu sediul în Marea Britanie, strânge date provenind din presă, spitale, surse guvernamentale şi ONG-uri.

Noul studiu, realizat de profesori universitari din Statele Unite şi Canada, în colaborare cu Ministerul irakian al Sănătăţii, se interesează nu numai de decesele provocate de conflict (lupte, asasinate, atentate), ci şi de morţii provocaţi de consecinţele sociale care decurg din confruntare, precum, spre exemplu, problemele de igienă.

"Orice creştere bruscă a ratei mortalităţii în Irak poate fi atribuită violenţei directe, dar o treime din aceasta poate fi atribuită unor factori indirecţi, precum deficienţele sistemelor de sănătate, de transport sau de comunicaţii", subliniază acest studiu apărut în revista PLoS Medicine.

Cercetătorii au realizat un sondaj în rândul adulţilor din circa 2.000 de locuinţe din 100 de regiuni irakiene şi i-au intervievat în legătură cu circumstanţele morţii persoanelor din anturajul lor.

Potrivit acestor date aplicate la întreaga ţară, cercetătorii au putut estima că 461.000 de irakieni au murit în urma violenţelor sau consecinţelor lor, în perioada cuprinsă între invazia din martie 2003 şi jumătatea lui 2011.

Violenţele - lupte, atentate, asasinate - sunt responsabile de 70 la sută din aceste decese. O treime este atribuită factorilor indirecţi ai conflictului.

Invadat în martie 2003 de o coaliţie condusă de Statele Unite, Irakul a fost cuprins de un conflict interconfesional în 2006-2007 înainte de a se stabiliza şi a cunoaşte apoi noi intensificări ale violenţelor de la începutul anului.

În 35 la sută din cazuri, persoanele intervievate au atribuit moartea rudelor lor forţelor coaliţiei, iar în 32 la sută grupărilor militante armate.

În cazul în care violenţa nu era indicată direct drept cauză a morţii, problemele cardiace erau citate ca motiv pentru frecventele decese, fără îndoială din cauza deficienţelor grave ale sistemului de sănătate irakian, grav afectat de invazie.

Într-un articol ce însoţeşte studiul, Salman Rawaf de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează totuşi că rezultatele ar putea face obiectul unei dezbateri, atât timp cât aceste estimări "sunt marcate de incertitudine".

 

Etichete
Comenteaza