Dispecerat unic pentru situaţii de urgenţă şi ambulanţă la Cluj

Dispecerat unic pentru situaţii de urgenţă şi ambulanţă la Cluj
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Cluj şi-au făcut un dispecerat comun pentru preluarea apelurilor la numărul 112.

Timpul de răspuns al echipelor de intervenţie a scăzut cu două minute şi jumătate după ce dispeceratele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Cluj s-au unit. Dispecerii de SJA s-au mutat cu tot cu echipament la sediul ISU de pe Bd. 21 Decembrie.

„De joi, de la ora 11:45, a intrat în funcţiune dispeceratul comun ISU-SJA. Asta înseamnă că acestea s-au unit într-un singur loc, în clădirea ISU, iar după 24 de ore au apărut primele rezultate. Contactul cu echipele medicale din teren şi din staţiile de intervenţie este mult mai rapid, iar timpul de răspuns a scăzut cu două minute şi jumătate, ceea ce este un lucru lăudabil", a declarat generalul Vasile Şomlea, şeful ISU Cluj.

Angajaţii celor două instituţii vor prelua apelurile care vin prin intermediul serviciului 112. „Dispeceratul comun înseamnă că toate apelurile legate de urgenţele medical vin aici şi se dispecerizează împreună de către ISU şi SJA. Sunt patru oameni de la SJA şi un medic coordonator, plus trei oameni de la ISU care lucrează în acelaşi loc. Medicul coordonator de la SJA este cel care decide cu privire la cazurile medicale. Tot aici ajung şi apelurile care ne privesc pe noi, pompierii", a explicat Şomlea.

În primele 24 de ore de la crearea dispeceratului comun al celor două instituţii, au existat 234 de cazuri în care s-a intervenit. Horia Simu, managerul SJA, a explicat modalitatea cum vor lucra dispecerii. „Alertarea se face prin serviciul 112, se ajunge la cei patru operatori, care încadrează cazul într-un cod de diagnostic trimis medicului coordonator, care, în funcţie de poziţia maşinilor pe ecran, trimite ambulanţa cea mai competentă şi mai apropiată de caz", a explicat Simu.

Doctorii de la Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) vor îndeplini pe rând rolul de medici coordonatori în cadrul disperceratului. Simu a pus accentul pe importanţa timpului de răspuns în intervenţiile la care participă angajaţii SJA şi cei ai SMURD. „În cazul unui stop cardiorespirator, opt-zece minute ar fi timpul optim pentru resuscitare. Şi două minute contează foarte mult. Două minute contează să ajungi la un accident mai repede şi să începi descarcerarea şi stabilizarea pacientului. Două minute înseamnă diferenţa între viaţă şi moarte", a explicat Simu.

Cristian Ursu, coordonatorul SMURD Cluj, a explicat cât de important este pentru medici unirea celor două dispecerate. „Am vorbit cu colegele de la SJA şi într-adevăr preluarea cazurilor este mult mai promptă. Chiar ieri ne-au întors de două ori din drum. Nici n-am apucat să ne întoarcem că ne-au trimis la câte un caz nou. Este bine pentru că ajungem mai repede la intervenţie. În ceea ce priveşte intrarea noastră, a medicilor SMURD, în dispecerat, acest lucru se va întâmpla de la 1 aprilie. Până atunci, începând de săptămâna viitoare, unul dintre noi va asista medicul coordonator ca să se obişnuiască treptat cu procedurile", a precizat Ursu.

Comenteaza