DNA a trimis după gratii, luna trecută, 62 de corupţi

DNA a trimis după gratii, luna trecută, 62 de corupţi
Munca procurorilor DNA s-a concretizat în luna trecută prin condamnarea a 62 de inculpaţi, mulţi dintre aceştia având funcţii importante în stat. Cap de listă sunt foştii şefi ai Regiei Naţionale a Pădurilor, procurorii avându-i în vizor pe responsabilii jafului naţional privind „aurul verde".

În cursul lunii iunie 2013, în dosare de corupţie instrumentate de DNA, au rămas definitive un număr total de 26 de hotărâri judecătoreşti prin care au fost condamnaţi 62 de inculpaţi.

Între condamnaţi sunt şi trei foşti directori din cadrul Romsilva, Ion Dumitru (director general), Dumitru Bunea (şeful direcţiei Investiţii) şi Elena Dumitru (director economic), care au primit pedepse de câte trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu, pentru că au girat, în cunoştinţă de cauză, achiziţia unui utilaj nefolositor pentru instituţie, generând un prejudiciu de aproape 290.000 de dolari. Utilajul a fost introdus în ţară la preţul de 6.250 de dolari, în urma unei aşa-zise licitaţii, însă Romsilva a plătit pentru el suma de 294.330 de dolari.

Între persoanele condamnate, trimise în judecată de DNA, se află şi fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Nicolae Cătălin Şerban, care a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Şi procurorul Maximilian Bălăşescu a primit o pedeapsă de cinci ani pentru luare de mită, după ce a fost acuzat că a pretins, printr-un intermediar, sume de bani de la o persoană pe care chiar el o cerceta într-un dosar de înşelăciune. Intermediarul a fost prins în timp ce primea 100.000 de euro de la denunţător. Procurorii DNA au reuşit să obţină şi condamnarea fostului ofiţer SRI, Aifer Enan, pentru trafic de influenţă, şi a finanţatorului echipei Steaua, George Becali, în dosarul "Valiza", pentru dare de mită.

Pe lista condamnaţilor în luna iunie se află şi conducerea unei direcţii judeţene de protecţie a copilului, şeful unui serviciu judeţean de metrologie legală, un director al unei companii de stat, un şef serviciu finanţe publice, cinci ofiţeri de poliţie, un avocat, un notar, un medic şef al unui centru medical MAI, un vameş, doi agenţie de poliţie de frontieră, un inspector de muncă, trei consilieri locali, şase administratori de societăţi comerciale. Cea mai mare pedeapsă a fost de şase ani de închisoare, iar cea mai redusă, cinci luni cu suspendare.

În luna iunie nu a fost între condamnaţi nici un clujean trimis în judecată de DNA, în schimb, la începutul lunii iulie, Tribunalul Cluj l-a condamnat pe fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, la trei ani şi zece luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru luare de mită. O altă victorie a procurorilor DNA a fost în cazul fostei contabile a Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest, Cosmina Druţă, condamnată tot de Tribunalul Cluj, la începutul acestei luni, la opt ani de închisoare pentru înşelăciune. La finalul acestei luni, procurorii aşteaptă şi decizia Curţii de Apel Mureş în dosarul de corupţie a fostului primar al Clujului, Sorin Apostu.

Comenteaza