Dosarul Lucan. Voiculescu: "A existat un interes clar al unor oameni care se ocupă cu transplantul să nu fie reguli"

Dosarul Lucan. Voiculescu:
Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, s-a prezentat, luni, la sediul DIICOT pentru a fi audiat în dosarul în care medicul Mihai Lucan este acuzat de delapidarea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

"A existat un interes foarte clar al unor oameni care se ocupă cu transplantul să nu existe reguli. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani a fost că şi acele puţine reguli au fost încălcate. Domnul Bodog face parte din ministerul Sănătăţii de mulţi ani, el a facut parte din echipa de control la ANT. Dacă mă întrebaţi dacă domnul Lucan se bucură de o oarecare protecţie, atunci, cu siguranţă da. Controalele au arătat mereu aceleaşi lucruri. Că sunt nereguli în alocarea organelor şi că există nereguli în ceea ce priveşte alocarea banilor. În raportul controlului din 2011, reiese clar că nu a fost nicio evidenţă a alocării banilor sau a celor care au făcut transplat. Unde s-au dus organele, de la cine au venit?", a declarat Vlad Voiculescu, la intrarea în sediul DIICOT.

Fostul ministru al Sănătăţii, care a fost chemat pentru a da declaraţii în calitate de martor, a mai precizat că, în acest caz, a fost pus "lupul paznic la oi".

"Vă imaginaţi de ce persoane a fost nevoie ca atâţia ani să nu se atingă nimeni nici de Lucan, nici de ANT. (...) Dacă nu există reguli, nimeni nu ne poate acuza de nimic şi faci ce te duce capul. Erau câţiva oameni care aveau puterea în transplant, domnul Lucan fiind întâi stătător. Informaţiile pe care le avea Lucan din ministerul Sănătăţii depăşeau informaţiile pe care le aveau procurorii sau înainte ca să ajungă la mine. Dimensiunea la care a ajuns ceea ce făcea domnul Lucan este surprinzătoare pentru cineva care nu a avut contact, dar nu ar trebui să ne surprindă. Din fericire nu toţi suntem Lucani, există mulţi oameni cinstiţi în spitale şi între medicii din România. Dar există mai mulţi ca domnul Lucan şi atunci când viaţa unui om depinde de un nemernic, atunci, cu toţii avem datoria să facem ceva", a completat Voiculescu.


De altfel, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat, vineri, pe pagina sa de Facebook, că medicul Mihai Lucan avea acces în permanenţă la informaţii clasificate din interiorul ministerului, menţionând şi că între profesor şi Florian Bodog ar exista chiar şi o relaţie de rudenie.

„Despre faptul că domnul Lucan avea permanent informaţii clasificate din interiorul ministerului... ştiam de asemenea. Parte dintre cei care îi transmiteau fiecare pas îmi sunt prea bine cunoscuţi. Despre alţii, sper să aflăm cu toţii mai devreme sau mai târziu. (...) Despre relaţia privilegiată a domnului Lucan cu domnul Bodog nu ştim de ieri, de astăzi. Înţeleg că ar fi şi rude, ceva naşi/fini în familie... sper să aflăm cu toţii în curând", a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală „in rem" pentru tentativă de omor calificat cu premeditare, după ce medicul Mihai Lucan ar fi încercat să secţioneze intenţionat artera unui pacient, pentru a-i face rău unui coleg, declarau, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit de procurori apar informaţii potrivit cărora, în anul 2016, medicul ar fi luat legătura cu mai multe persoane influente în cadrul unor instituţii ale statului, în contextul unor verificări ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii efectuate la ICUR. Una dintre persoanele contactate este fostul şef al Agenţiei Naţionale de Transplant, Victor Zota.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că în seara în care medicul Mihai Lucan a fost reţinut, a fost găsit asupra lui un jurnal care conţinea date despre persoane din sistemul judiciar. Din cercetări ar fi reieşit că doctorul i-ar fi cerut avocatei sale să facă un cerc protector în jurul lui. Joi seara, după ce procurorii au emis ordonanţa de reţinere pe numele medicului Mihai Lucan, au efectuat percheziţia corporală, asupra doctorului fiind găsit un jurnal şi suma de 5.000 euro, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Mihai Lucan a fost reţinut în 21 decembrie, iar în 22 decembrie, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis să respingă cererea de arestare preventivă a DIICOT, dispunând cercetarea sub control judiciar.

 

Comenteaza