Două pieţe din centrul oraşului se unesc în weekend...prin piese de domino

Două pieţe din centrul oraşului se unesc în weekend...prin piese de domino
Piața Unirii și Piața Mihai Viteazu vor fi unite în această sâmbătă printr-un șir de 3.000 de piese de domino întinse pe 1.200 metri, în cadrul unui proiect care îşi propune să conecteze fizic şi simbolic diferite spații și comunități ale oraşelor europene.

Conceput ca o sculptură în mișcare, adaptată special pentru contextul fiecărui oraș în care este prezentat, proiectul a străbătut în ultimii ani orașe precum Londra, Copenhaga, Stockholm, Marseille, Helsinki şi Ljubljana. 

Sâmbătă la ora 17:00 cărămizile vor ajunge la Cluj-Napoca, şirul de domino pornind din latura vestică a Pieței Unirii pentru ca să traverseze curtea Consulatului General al Ungariei, să treacă pe lângă Casa Matei, prin Shadow Bar, Piața Muzeului şi Parcul I.L. Caragiale, să traverseze strada Ferdinand, să intre prin magazinul Central, iar la final să ajungă în Cinema Florin Piersic și Piața Mihai Viteazu, parcurgând străzile Tipografiei și David Ferenc.

Piesele de domino se vor înlănțui într-o mișcare dinamică, de tip cauză-efect, întreruptă uneori pentru momente performative sau mici ritualuri urbane, pentru a conecta fizic și simbolic diferitele spații și comunități ale orașului.

„Station House Opera a prezentat proiectul Dominoes în numeroase orașe europene, și ne bucurăm că în Cluj avem oportunitatea de a lucra cu o comunitate cu o istorie așa bogată. Ideea de a aduce proiectul aici s-a născut în urmă cu doi ani în contextul platformei Create to Connect. Cluj Dominoes este special pentru noi pentru că este pentru prima dată când aducem proiectul într-un oraș din estul Europei. Implementarea presupune un proces complex și ne bucurăm că sâmbătă putem împărtăși cu clujenii această experiență", a declarat producătorul proiectului, Marine Thévenet (Artsadmin).

Proiectul "Dominoes", câştigător al premiului Bank of America Merrill Lynch CREATE09, este creat de Station House Opera/Artsadmin (UK) și realizat în cadrul proiectului "Create to Connect" derulat în perioada 2013-2018 de Fundația AltArt, cu sprijinul financiar al programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene. 

Comenteaza