Foto Dronele MQ-9 Reaper au ajuns la Cluj

David Muniz, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti si comandantul Escadrilei 31 Aviano, general de brigada Jason E. Bailey au vizitat joi, 4 februarie, Baza 71 Aeriana "General Emanoil Ionescu" din Campia Turzii, judetul Cluj, unde au prezentat si o aeronava MQ-9 Reaper.

In cadrul evenimentului a fost prezentata si o aeronava MQ-9 Reaper, un vehicul aerian fara pilot (UAV) care poate efectua operatii de zbor comandate de la distanta sau autonome. Drona a fost dezvoltata de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), in special pentru Fortele Aeriene ale Statelor Unite (USAF), noteaza Defense Romania.

David Muniz a subliniat, cu această ocazie, că SUA au investit, din 2015 încoace, peste 143 de milioane de dolari în baza de la Câmpia Turzii. "Vă mulţumesc pentru că ne sunteţi alături astăzi, aici, la Câmpia Turzii, mulţumesc generalului Pană şi colonelului Oatu şi Forţelor Aeriene Române pentru că ne găzduiesc şi ne permit să evidenţiem încă o dată parteneriatul extraordinar între SUA şi România. Prezenţa Forţelor Aeriene ale SUA aici, la Câmpia Turzii, reprezintă un exemplu grăitor al consolidării continue a parteneriatului nostru în materie de securitate şi a investiţiilor de bani, munca asiduă şi a jertfei de sânge pe care SUA şi România le fac pentru a proteja această regiune şi Alianţa de ameninţările din prezent şi cele în curs de apariţie", a declarat, într-o conferinţă de presă, David Muniz.

Un detasament alcatuit din aeronave MQ-9 Reaper si aproape 90 de militari apartinand Fortelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii este prezent, pentru urmatoarele luni, in Baza 71 Aeriana "General Emanoil Ionescu" din Campia Turzii, judetul Cluj. Militarii americani vor executa misiuni de informaţii, supraveghere şi cercetare în sprijinul operaţiilor NATO, iar Forţele Aeriene Române, prin intermediul Bazei 71 Aeriene "General Emanoil Ionescu", vor asigura sprijinul tehnic, operaţional şi logistic necesar desfăşurării misiunilor pe toată perioada dislocării acestora în România.

Aeronava MQ-9 Reaper este un vehicul aerian fără pilot (UAV) capabil să efectueze operaţii de zbor comandate de la distanţă sau autonome, fiind dezvoltată de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), în principal pentru Forţele Aeriene ale Statelor Unite (USAF).

Personalul care operează aeronava este dispus, de regulă, în facilităţi militare staţionare şi poate să angajeze obiective şi să observe terenul folosind mai mulţi senzori, inclusiv o cameră termografică. Comanda operatorului durează 1,2 secunde pentru a ajunge la dronă printr-o legătură prin satelit. MQ-9 Reaper este echipat cu şase rampe de acroşaj, care pot transporta, fiecare, sute de kilograme. 

Comenteaza