Eclipsă parţială de Soare la finalul săptămânii. Va putea fi văzută și de la Cluj/ Data și ora la care va avea loc
- Scris de Ziua de Cluj
- 25 Mar 2025, 13:47
- Eveniment
- Ascultă știrea

O eclipsa parţială de Soare, care se va produce la finalul acestei săptămâni, pe data de 29 martie, va putea fi văzută din partea de vest și nord-vest a țării noastre.
Eclipsa durează mai puțin de o oră, iar acoperirea Soarelui va fi de maxim 1%. Fenomenul va începe sâmbătă, 29 martie, în jurul orei 13:00, cu un maxim în jurul orei 13:20, şi se va termina la maxim 20 de minute după ce are maximul, spun specialiștii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, care precizează și că maximul de acoperire se va vedea din zona oraşului Satu Mare, cu 0,84% acoperire.
"Pentru că ne aflăm la marginea umbrei Lunii, eclipsa va dura foarte puțin, iar acoperirea Soarelui de către discul Lunii va fi de maxim 1%, în regiunile din nord-vestul țării. Fenomenul încep în jurul orei 13, are maximul în jurul orei 13:20 și se termină la maxim 20 de minute după ce are maximul.
Maximul de acoperire al Soarelui se va vedea din preajma orașului Satu-Mare, cu 0,84% acoperire. Tot acolo eclipsa va avea cea mai lungă durată, de 39 minute", arată sursa citată.
De asemenea, maximul eclipsei va putea fi observat la Arad, la ora 13:22; la Baia Mare, la ora 13:26; la Cluj-Napoca, la ora 13:25; la Oradea, la ora 13:23; la Satu Mare, la ora 13:26; la Timişoara, la ora 13:21.
(sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”)
Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice, însă va trebui folosit un filtru pentru protejarea vederii.
"Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie. Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de Soare".
Specialiștii îi avertizează pe cei care au un instrument astronomic să nu privească eclipsa fără un filtru special, deoarece se poate ajunge la orbire.
"Cei ce au un instrument astronomic trebuie să fie foarte foarte precauți în observarea eclipsei pentru că orice mișcare greșită duce la orbire. Dacă nu aveţi filtre speciale nu observaţi eclipsa prin instrumente astronomice. Se mai poate folosi o metodă sigură, metoda proiecţiei. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă. Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa, de către mai mulţi privitori deodată. Când se foloseşte metoda proiecţiei nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecţie prin lunetă sau prin telescop", menţionează sursa citată.