Educaţia nonformală capătă noi dimensiuni. Ce stă în spatele Şcolii Altfel şi în ce a evoluat

Educaţia nonformală capătă noi dimensiuni. Ce stă în spatele Şcolii Altfel şi în ce a evoluat
Părinţii şi-au reunit forţele pentru a face viaţa copiiilor mai bună. Aceştia, alături de oameni din diferite domenii stau în spatele a două ONG-uri, Asociaţia Mânuţe Pricepute şi Fundaţia Noi Orizonturi şi împreună fac lucruri minunate. Cel mai măreţ proiect de până acum, Festivalul Altfel, urmează să se desfăşoare la Cluj la începutul lunii viitoare când copii şi tineri vor putea lua parte la peste 160 de ateliere cu 70 de teme diferite dedicate educației non-formale.

Cu toţii am auzit de Şcoala Altfel, mii de elevi au beneficiat de activităţile din cadrul proiectului însă, nu mulţi ştiu cine sunt oamenii care se află în spatele acestor iniţiative care se bucură de un succes garantat. Totul a început de la Asociaţia Mânuţe Pricepute care a evoluat mult la doar un an de la deschidere şi a apărut după ce mama a două fete şi-a dat seama că nu mai are timp suficient de petrecut cu ele.

„Soţul meu mi-a făcut cadou site-ul www.manutepricepute.ro pe care am început să punem şi să împărtăşim din activităţile făcute împreună cu copiii noştri. Anul 2013 a fost un an special pentru Mânuţe Pricepute. Dându-ne seama că petrecem prea puţin timp cu fetele, ne-am dat amândoi demisia din funcţiile pe care le ocupam şi am plecat trei luni într-o aventură minunată în familie. A fost aventura vieţii noastre. La întoarcere am hotărât împreună cu soţul meu ca eu să îmi dedic un an dăruind înapoi societăţii din cunoştinţele mele, el urmând să se întoarcă la lucru. Am început să dezvoltăm site-ul ca şi portal de educaţie pentru părinţi, copii şi cadre didactice. În momentul de faţă suntem 25 de familii care lucrează în activităţile asociaţiei, fiecare în funcţie de timpul pe care îl are. În program full time lucrez eu şi Dora Muntean-Balog şi suntem o echipă pe cinste", a spus Carmen Deac, fondatorul asociaţiei.

ONG-ul funcţionează cu energie pozitivă, voluntariat şi cu ajutorul celor din jur. Mânuțe pricepute oferă părinților și copiilor idei de a petrece timpul liber împreună, fie prin jocuri, experimente sau activităţi de lucru manual, dar şi prin reţete pentru mâncăruri gătite împreună. Copiii răspund bine la toate activităţile care presupun distracţie, creativitate şi ieşire din ritmul cotidian, se bucură mult de activităţile nonformale pe care le fac la şcoală, dar şi de activităţile pe care le fac în familie sau în taberele VIAŢA. Astfel ajung să se dezvolte într-un mod sănătos şi armoios.

Lucrurile au căpătat deja anvergură, iar între 6-10 aprilie, alături de Fundaţia Orizonturi noi asociaţia organizează Festivalul Altfel.

"Ideea organizării acestui festival a venit de la dorința de a-i ajuta pe profesorii implicaţi în programul Școala Altfel să ofere elevilor o serie de activități inedite şi practice, axate pe dezvoltarea abilităților de viață, care să vină în completarea a ceea ce învață deja în școli. Împreună am stabilit o listă de tematici pe care le-am considerat interesante și necesare şi am început să vorbim cu alte ONG-uri şi companii. Lucrurile au început să ia proporții, pentru că tot mai mulți oameni s-au alăturat inițiativei, ceea ce a facut ca evenimentul să se transforme într-un festival al comunității, în care cei pasionați de educație pot contribui cu experiza și resursele de care dispun.

La Festivalul Altfel lucrăm cu echipele din Asociaţia Mânuţe Pricepute, Fundaţia Noi Orizonturi, dar şi cu mulţi oameni noi pe care am avut norocul să-i cunoaştem şi cu care am reuşit să transformăm acest vis în realitate. Au venit sa ne ajute peste 70 de facilitatori care sunt fie ONG-uri, companii sau oameni din comunitatea clujeană, cărora le mulţumim din suflet"
, a mai spus Carmen.

Cu educaţia protrivită, copiii pot ajunge să schimbe lumea

Înscrierea copiilor în festival se face gratuit, iar până în prezent s-au ocupat 70% din locurile pentru cele peste 160 de ateliere.

"În urma atelierelor copiii vor rămâne cu experienţe şi amintiri frumoase, îşi vor descoperi pasiuni pe care poate vor dori să le aprofundeze, cu imboldul de a dărui mai departe din lucrurile pe care le ştiu, cu modele nonformale de educaţie şi cu ideea că pot schimba lumea implincându-se în proiectele în care cred".

Cu ocazia festivalului, se lansează şi un nou proiect, "O bibliotecă pentru fiecare şcoală", care are un dublu scop, de-a oferi cărţi elevilor din mediul rural, şi de-ai învăţa pe toţi copiii să dea mai departe ceea ce au.

"Ideea proiectului am lansat-o odată cu Festivalul Altfel, pentru că vrem să învăţăm copiii să dea mai departe. Şi cum în lumea aceasta orice lucru costă, nu vorbim doar de bani, i-am rugat pe copiii care vin la festival să doneze o carte. Cu donaţiile vrem să implementăm proiectul "O bibliotecă în fieacare şcoală", proiect pe care am dori să îl continuăm cu un alt proiect prin care dăm binele mai departe. Pe copiii de la sat îi vom ruga să ne auducă nuci, seminţe, fructe în schimbul cărţilor. Dorim să dăruim aceste nuci, seminţe, fructe, flori oamenilor din Cluj cu un mesaj simbolic care să stârnească zâmbete pe feţele celor care le primesc", a explicat Carmen Deac.

Aceasta mai dezvăluie faptul că Şcoala Altfel reprezintă o oportunitate de implicare a elevilor și a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor diverse ale copiilor preșcolari şi elevilor, să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii și să stimuleze participarea lor la acțiuni variate, în contexte nonformale.

Comenteaza