Şeful Poliţiei Rutiere Cluj, acuzat că şi-a dublat salariul din pix pentru un credit de 250.000 de euro

Şeful Poliţiei Rutiere Cluj, acuzat că şi-a dublat salariul din pix pentru un credit de 250.000 de euro
Comisarul şef Alexandru Mureşan, şeful Poliţiei Rutiere Cluj, este acuzat de procurori că a falsificat două adeverinţe de salariu, dublându-şi salariul pe hârtie, pentru a obţine un credit de aproape 250.000 de euro de la BRD.

Ofiţerul de poliţie a fost trimis în judecată fiind acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals şi uz de fals, după ce ar fi falsificat două adeverinţe de salariu în vederea obţinerii unui credit şi pentru că nu ar fi trecut în declaraţia de avere sume impresionante împrumutate de soţia sa pentru diverse afaceri imobiliare. Mureşan s-a declarat nevinovat şi a invocat o "conspiraţie" a funcţionarilor băncii, care ar fi falsificat adeverinţele lui de salariu pentru a obţine bonusuri în urma acordării creditelor.

În ceea ce priveşte declaraţiile de avere, Mureşan a spus că nu avea cunoştinţă de afacerile soţiei sale, în baza unei înţelegeri matrimoniale prin care au stabilit să nu intervină unul în activitatea celuilalt.

"La începutul anului 2008, învinuitul Mureşan Alexandru a hotărât împreună cu soţia sa să cumpere un teren pe raza municipiului Cluj-Napoca, pe care urmau apoi să construiască o casă de locuit. Învinuitul şi soţia sa au găsit un teren situat pe strada Becaş f.n. şi pentru cumpărarea acestuia, după ce au analizat ofertele de creditare ale mai multor bănci, au decis să contracteze un credit de 218.000 de euro de la BRD", se arată în rechizitoriu. Cei doi soţi au fost informaţi că sucursala locală a BRD de pe Bulevardul 21 decembrie 1989 le poate acorda un credit până la plafonul de 200.000 de euro, iar consiliera de clientelă le-a explicat că pentru obţinerea creditului era necesar ca veniturile realizate de el şi soţia sa să le permită un grad de îndatorare de 70%. Cei doi, se arată în rechizitoriu, aveau venituri insuficiente pentru a îndeplini condiţiile de acordare a creditului solicitat, el având un venit mediu lunar de 4.735 de lei, iar ea 4.060 de lei. "În aceste condiţii, pentru obţinerea creditului, învinuitul Mureşan Alexandru s-a folosit de adeverinţa de venit nr. (...), eliberată de IPJ Cluj, pe care a falsificat-o prin adăugirea cifrei 4 la grupul iniţial "510, 537, 527" din rubrica "alte venituri lunare cu character permanent" şi în care era consemnat astfel, în mod nereal, că venitul său lunar mediu este în sumă de 8.755 lei", arată procurorii.

Anchetatorii arată în rechizitoriu că Mureşan a obţinut creditul prin inducerea în eroare a funcţionarilor băncii, care, în condiţii reale, nu i-ar fi acordat creditul. Un al doilea credit, obţinut potrivit procurorilor, tot în baza falsificării adeverinţei de venit a fost obţinut de Mureşan în august 2008, resectiv suma de 48.500 de euro. Problemele au început în septembrie 2011, când cei doi soţi au încetat rambursarea creditului şi banca a început procedura de executare silită, nefinalizată în prezent. Practic, cei doi nu aveau de unde să plătească rate atât de mari, spun procurorii, în condiţiile în care aveau venituri de 8.795 de lei şi aveau de plătit rate, la diferite bănci, în valoare de 10.730 de lei lunar. Pe de altă parte, procurorii mai arată că familia Mureşan cheltuia lunar, pe utilităţi şi alimente, suma de 6.500 de lei. La audieri, comisarul şef a declarat că s-a bazat pe afacerile imobiliare ale soţiei sale, aflate în "plin avânt" la vremea respectivă, pentru a plăti ratele.

Procurorii îl acuză pe Mureşan şi că a omis să treacă în declaraţiile de avere, începând cu anul 2007, împrumuturile de sute de mii de euro luate de soţia sa de la diverse persoane fizice, pentru afaceri imobiliare.

 

Comenteaza