Şeful Salvamont Cluj: "E o mare problemă că am fost anunţaţi foarte târziu"

Şeful Salvamont Cluj:
Şeful serviciului Salvamont Cluj, Gheorghe Frăţilă, spune că ajutorul salvamontiştilor a fost solicitat de către ISU Cluj la o jumătate de oră de la apelul de urgenţă. "E o mare problemă că am fost anunţaţi foarte târziu", a spus Frăţilă, care îşi reproşează că serviciul Salvamont nu s-a impus ca un serviciu necesar în astfel de situaţii. "Parcă suntem a cincea roată la căruţă"

"Prima solicitare de intervenţie a venit la 16.50", a spus el la Realitatea TV Cluj. "Imediat am luat legătura cu şeful de formaţie pentru a alerta echipa. Am început să strâng informaţii, am sunat alte servicii Salvamont, am vorbit cu preşedintele Consiliului Judeţean Horea Uioreanu. Am colectat informaţiile, care erau contradictorii - la început chiar am crezut că e vorba de o farsă, informaţiile se băteau cap în cap. Majoritatea informaţiilor erau de la oameni care se uitau la televizor. Nu erau informaţii oficiale".

Abia la ora 17.15 a venit solicitarea fermă a ISU Cluj pentru ca salvamontiştii să intervină."Noi deja eram în alarmă, echipa începea să se strângă la sediu, pregăteam echipamentul pentru a putea pleca. Era important să nu plecăm cu mâna goală, ca la o simplă căutare", a adăugat Frăţilă. "Am fost anunţaţi târziu şi am zis că mai bine e să plecăm bine pregătiţi şi echipaţi decât să plecăm în pripă şi să ne trezim la faţa locului că ne lipseşte ceva".

Frăţilă şi-a sunat colegii care formează echipa de la Fântânele să plece imediat în zonă, având în vedere că era cea mai apropiată echipă de locul accidentului. În total 16 salvamontişti au luat parte la operaţiune. "E o mare problemă că am fost anunţaţi foarte târziu", a spus Frăţilă, care îşi reproşează că serviciul Salvamont nu s-a impus ca un serviciu necesar în astfel de situaţii. "Parcă suntem a cincea roată la căruţă", a spus el la Realitatea TV Cluj.

Amintim, şi clujenii din asociaţia Transylvania Off Road au declarat la Realitatea TV Cluj că li s-a cerut ajutorul de către ISU Cluj doar la ora 18.30 - şi doar că "s-ar putea" să aibă nevoie de ajutorul lor. Apelul ferm a venit la ora 18.45.

16.16 e ora la care medicul Radu Zamfir anunţă la numărul de urgenţă 112 prăbuşirea avionului în care se afla

17.15 ISU Cluj cere ajutorul Salvamont

18.45 ISU Cluj cere ajutorul Transylvania Offroad

22.00 e ora aproximativă la care sătenii din Horea, salvamontiştii şi voluntarii off-road ajung la locul prăbuşirii.

În plus, menţionăm că ISU Cluj colaborează cu presa la accidente mai importante prin trimiterea unor SMS-uri în care îşi anunţă intervenţia. De această dată ISU Cluj nu a trimis niciun SMS ziariştilor.

Comenteaza