Emil Boc: Numărul de îmbolnăviri la Cluj-Napoca este doar ușor crescător de la o zi la alta

Emil Boc: Numărul de îmbolnăviri la Cluj-Napoca este doar ușor crescător de la o zi la alta

Primarul Emil Boc a declarat că deși nu poate comunica cifre exacte, pentru că acestea se transmit doar la nivel central, numărul de infecții în oraș este doar într-o creștere ușoară de la o zi la alta.

”Chiar fără să dau cifre exacte, pentru că acestea se comunică doar la nivel central, numărul de infecții cu COVID -19 din oraș este doar ușor crescător, de la o zi la alta, nu există o creștere mai accelerată , există chiar o anumită tendință de stabilizare. Și aceasta în condițiile în care am crescut capacitatea de testare la 700 de teste pe zi. De asemenea, avem 11 vindecați, ceea ce e un lucru foarte bun. Din cei internați la Infecțioase nu avem pe nimeni în situație critică, iar din municipiul Cluj-Napoca nu avem niciun deces. Ceea ce arată că măsurile pe care le-am luat funcționează”, a declarat Emil Boc la Napoca FM.

Primarul a precizat și că rezultatele controalelor efectuate în oraș în ultimele zile privind respectarea măsurilor de prevenție a răspândirii infecției cu coronavirus sunt îmbucurătoare.

”Majoritatea clujenilor respectă măsurile impuse, pot spune că în peste 80% din cazuri lucrurile sunt respectate. Am început și dezinfecția la blocuri, avem 3795 de blocuri, iar activitatea de dezinfectare se desfășoară foarte bine. E recomandat ca populația să nu iasă 2-3 ore după ce se face dezinfecția. O tură completă în oraș pentru toate blocurile durează circa 10-12 zile. Ordonanța ne spune că trebuie să acționăm periodic, când terminăm cu toate blocurile, Comitetul local pentru situații de urgență va lua o decizie când anume trebuie să reluăm dezinfectarea”, a explicat Emil Boc.

Primarul a subliniat că este impresionat de modul cum comunitatea clujeană s-a solidarizat în această perioadă pentru a-i sprijini în primul rând pe medici.

”Sunt multe inițiative ale societății civile și le mulțumesc pentru implicare. Ca exemplu sunt 105 camere puse la dispoziția medicilor și asistentelor pentru a se odihni și pentru a-i proteja astfel pe cei de acasă. Aceasta a fost posibil prin platforma unsingurcluj.ro pe care am lansat-o. Mulțumesc de asemenea, hotelurilor care s-au implicat să ne sprijine în a asigura locuri pentru cei care trebuie să intre în carantină. Astfel că pasagerii din fiecare avion care ajunge la Cluj sau pentru fiecare transport care ajunge în oraș din afara țării, acei oameni intră în carantină, 14 zile, avem locurile asigurate.

Este bine că la Cluj știm care este ordinea spitalelor unde se fac internările pentru cei infectați, știm unde se face trierea bolnavilor, știm unde se pot interna cei cu alte probleme de sănătate. Referitor la dotările din spitale, recunosc că există o stare de îngrijorare pentru că se asigură cele necesare pentru a funcționa zilnic, nu avem stocuri pentru perioade mai lungi, dar facem toate eforturile pentru a ne aproviziona” a explicat primarul.

Acesta a insistat că în această perioadă cel mai importantă este solidaritatea. ”Pentru cei vârstnici avem două linii telefonice dedicate unde pot cere ajutor. 2.141 de persoane peste 65 de ani, dintr-un total de 61.000, au nevoie de sprijin într-o formă sau alta, potrivit evidențelor noastre. 537 de persoane sunt ajutate zilnic cu medicamente, cumpărături, hrană prin intermediul Direcției de Asistență Socială și al fundațiilor, cultelor și asociațiilor din oraș. Magazinele au asigurată aprovizionarea, iar farmaciile sunt deschise.

Activitatea economică nu s-a oprit, viața își urmează cursul în condițiile ordonanței militare. Se lucrează dar la foc mai mic pe strada Ferdinand, la Parcul Între Lacuri, la strada Bună Ziua. Nu am oprit lucrările, e important ca aceste lucrări să meargă mai departe, chiar dacă în ritm mai lent”, a adăugat Emil Boc.

Comenteaza