Emoţii pentru soţia senatorului Cordoş, acuzată de trafic de influenţă. Începe procesul

Emoţii pentru soţia senatorului Cordoş, acuzată de trafic de influenţă. Începe procesul
Procesul soţiei senatorului Alexandru Cordoş, Mihaiela, acuzată de trafic de influenţă, este pe punctul să înceapă. Judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Cluj a consființit trimiterea în judecată a acesteia.

Conform clujust.ro, Curtea de Apel a decis să respingă contestaţia formulată de Mihaiela Cordoş împotriva încheierii penale din data de 10 septembrie a Tribunalului Cluj, prin care s-a dispus începerea judecății faţă de aceasta şi faţă de Tiberiu Constantin  Popan. 

"În temeiul art. 346 alin. 1 C.proc.pen., respinge cererile și excepțiile invocate de inculpata Cordos Mihaiela Lucia, prin aparatorii sai alesi - av. Tiberiu Ban si av. Cuc Gianina, si de inculpatul Popan Tiberiu Constantin, fiul prin aparatorul sau av. Pintea Oana Roxana, în substituirea av. Budisan Călin, si, în consecința constată competența instantei, precum si legalitatea sesizarii instantei prin rechizitoriul nr. 146/P/2014 din data de 22.06.2015 al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Cluj [...] Dispune începerea judecății în cauza privind pe inculpații Cordoș Mihaiela Lucia și Popan Tiberiu Constantin, urmând a se fixa primul termen de judecata dupa ramânerea definitiva a prezentei încheieri", se arată în decizia Tribunalului Cluj.

Conform publicaţiei citate, una din pricipalele excepții invocate de avocatul Tiberiu Ban a fost că Mihaielei Cordoș i-au fost ascultate telefoanele cu toate că nu se începuse urmărirea penală in personam. Mai precis, numele ei apăruse în contextul demarării urmăririi penale faţă de comisarul Ioan Jurj de la Centrul Universitar, el fiind scos ulterior de sub urmărirea penală.

Se folosea de influenţa sa pentru a cere mită

Soţia senatorului Alexandru Cordoş, Mihaiela, la data faptelor referent la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată (25 acte materiale). Alături de ea a fost trimis în judecată, în stare de libertate, Tiberiu Constantin Popan, acuzat de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, anchetatorii arată că în cursul anului 2010 Mihaiela Cordoş a primit de la o persoană suma de 500 de euro pentru ca, "prin influenţa pe care a pretins că o are asupra membrilor comisiilor de corectare/evaluare la concursurile pentru ocuparea posturilor în cadrul SCJU Cluj, să intervină pe lângă aceștia în scopul obținerii, pentru respectiva persoană, a unui post de asistentă medicală încadrată pe perioadă nedeterminată".

Mai mult, din 2013 până în prezent ea a pretins și a primit de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei, pentru ca prin influența pe care ea și soțul său, Alexandru Cordoş, o aveau asupra persoanelor cu funcții de conducere din cadrul SCJU, Inspectoratului Școlar Județean Cluj și a altor instituții publice, să le obțină locuri de muncă cum ar fi cele de profesor suplinitor, infirmier, asistent medical şi juristconsult.

Potrivit anchetatorilor, din ianuarie până în aprilie 2015, Mihaiela Cordoş a fost sprijinită şi de fiica sa, Alexandra Cordoş, care ştia că mama ei primea foloase necuvenite pentru a-şi trafica influenţa pe lângă diferite persoane din instituţiile amintite.

Dosarul Mihaielei Cordoş - cronologie

Mihaiela Cordoş a fost arestată în 24 aprilie pentru trafic de influenţă, în urma unor percheziţii efectuate de procurorii DNA la SCJU Cluj. În 30 mai, ea a fost plasată în arest la domiciliu prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a admis contestaţia ei la decizia de prelungire a arestului preventiv în cazul său, iar în 23 iunie a fost trimisă în judecată. 

Tot atunci, procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de senatorul Alexandru Cordoş, pentru infracțiunea de complicitate la trafic de influență în formă continuată, și față de fiica celor doi, Andreea Alexandra Cordoş, pentru cumpărare de influenţă (3 infracțiuni), complicitate la cumpărare de influenţă și trafic de influenţă (3 infracțiuni).

În ziua următoare, nu mai puţin de 23 de persoane şi-au recunoscut vinovăţia, acestea fiind condamnate de către Tribunalul Cluj în 6 august la închisoare cu suspendare şi la muncă în folosul comunităţii.

Comenteaza