Soţia senatorului Alexandru Cordoş, trimisă în judecată. Ce se întâmplă cu restul membrilor familiei

Soţia senatorului Alexandru Cordoş, trimisă în judecată. Ce se întâmplă cu restul membrilor familiei
Soţia senatorului Alexandru Cordoş, Mihaiela Cordoş, referent la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în stare de arest la domiciliu.

În sarcina ei s-a reţinut săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată (25 acte materiale). Alături de ea a fost trimis în judecată, în stare de libertate, Tiberiu Constantin Popan, acuzat de cumpărare de influenţă.

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de senatorul Alexandru Cordoş, pentru infracțiunea de complicitate la trafic de influență în formă continuată, și față de fiica celor doi, Andreea Alexandra Cordoş, pentru cumpărare de influenţă (3 infracțiuni), complicitate la cumpărare de influenţă și trafic de influenţă (3 infracțiuni).

În cauză a fost dispusă instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține Mihaielei Cordoş. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză și de înlocuire a măsurii preventive a arestului la domiciliu dispusă faţă de soţia senatorului cu cea a controlului judiciar.

Se folosea de influenţa sa pentru a cere mită

În rechizitoriul întocmit, anchetatorii arată că în cursul anului 2010 Mihaiela Cordoş a primit de la o persoană suma de 500 de euro pentru ca, "prin influenţa pe care a pretins că o are asupra membrilor comisiilor de corectare/evaluare la concursurile pentru ocuparea posturilor în cadrul SCJU Cluj, să intervină pe lângă aceștia în scopul obținerii, pentru respectiva persoană, a unui post de asistentă medicală încadrată pe perioadă nedeterminată".

Mai mult, din 2013 până în prezent, ea a pretins și a primit de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 şi 10.000 lei, pentru ca prin influența pe care ea și soțul său, Alexandru Cordoş, o aveau asupra persoanelor cu funcții de conducere din cadrul SCJU, Inspectoratului Școlar Județean Cluj și a altor instituții publice, să le obțină locuri de muncă cum ar fi cele de profesor suplinitor, infirmier, asistent medical şi juristconsult. 

"În același context, în cursul lunii februarie 2014 Tiberiu Constantin Popan a remis printr-un intermediar soţiei lui Cordoş suma de 1.000 de euro. În schimbul acestor bani, ea urma să-și folosească influenţa pe care a pretins că o are asupra unor persoane cu funcţii de decizie din cadrul SCJU Cluj în vederea obţinerii unui post de inginer la Serviciul tehnic din cadrul unității spitalicești menţionate pentru acesta", se mai arată în documentul citat. 

Potrivit anchetatorilor, din ianuarie până în aprilie 2015, Mihaiela Cordoş a fost sprijinită şi de fiica sa, Alexandra Cordoş, care ştia că mama ei primea foloase necuvenite pentru a-şi trafica influenţa pe lângă diferite persoane din instituţiile amintite.

Conform acestora, în 24 ianuarie 2015, la solicitarea mamei sale, Alexandra Cordoş a mers la locul de muncă al unei persoane şi i-a remis acesteia subiectele pentru proba orală a unui concurs pentru ocuparea unui post de asistent medical la SCJU Cluj. În alte două rânduri, aceasta a înapoiat unor persoane o parte din banii pe care mama sa îi primise pentru a-şi trafica influenţa pe lângă membrii comisiilor de examinare de la Spitalul Clinic Judeţean Cluj.

Mihaiela Cordoş a fost arestată în 24 aprilie pentru trafic de influenţă, în urma unor percheziţii efectuate de procurorii DNA la SCJU Cluj. În 30 mai, ea a fost plasată în arest la domiciliu prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a admis contestaţia ei la decizia de prelungire a arestului preventiv în cazul său.

Comenteaza