EROUL din Bonţida. A MURIT în accidentul de elicopter după ce scăpase din 7 misiuni în IRAK şi AFGANISTAN

EROUL din Bonţida. A MURIT în accidentul de elicopter după ce scăpase din 7 misiuni în IRAK şi AFGANISTAN
Un tânăr de 33 de ani din Bonţida, tată a unui copil de un an şi patru luni, s-a aflat printre victimele accidentului de elicopter din judeţul Sibiu.

Unul dintre militarii care se aflau în elicopterul prăbuşit în judeţul Sibiu era un tânăr de 33 de ani originar din Bonţida. Familia a fost informată că Vasile Gădălean, 33 de ani, a trecut la cele veşnice. E o ironie a sorţii: militarul de la Unitatea militară 71 de la Luna avusese şapte misiuni în Irak şi Afganistan şi a supravieţuit; a murit în elicopterul morţii, prăbuşit pe drumul spre localitatea braşoveană Cincu.

Vasile Gădălean era căsătorit de puţin timp. Soţia sa, Adriana, este tot cadru militar, angajată la unitatea de aviaţie de la Luna. Cei doi erau fericiţii părinţi ai unui copil de un an şi patru luni. Un băieţel pe nume Edan.

"Am vorbit cu el chiar dimineaţă, noi vorbeam în fiecare zi. Mi-a spus că merge la Cincu. Apoi m-a sunat soţia lui, să-mi spună ce tragedie s-a petrecut", a spus Adrian Gădălean, unul dintre cei doi fraţi ai lui Vasile.

Militarul locuia cu familia la Turda şi mergea rar acasă, la Bonţida. Oamenii de acolo îl ştiau însă de mic şi îl apreciau.

"Îl cunoşteam pe Vasile, chiar dacă suntem din generaţii diferite. Era un om deosebit, de familie bună. Avea doi fraţi şi, din câte ştiu, un copil de un an şi ceva. Păcat de ce s-a întâmplat, Dumnezeu să-l odihnească. El plecase de ani buni din sat, locuia la Turda, cred", a spus primarul Bonţidei, Emil Carhaţ.

Citeşte ştirea despre tragedie AICI.

ZIUA de CLUJ a luat legătura şi cu un specialist în aeronautică militară, pentru a vedea care sunt posibilele cauze care ar fi putut să ducă la producerea tragediei.

"În general, astfel de catastrofe se pot produce din varii motive: sunt situaţii excepţionale în care este vorba fie de defecţiuni la bord, fie de un incendiu nesesizat, fie de ivirea unor condiţii meteorologice dificile. Concret, este foarte greu de presupus ce a determinat această tragedie, pentru că niciun accident nu seamănă cu celălalt. În general, se spune că în 90% din accidente se petrec din cauze umane - echipaj, dirijare, control trafic aerian, informare meteorologică - dar nu cred că este cazul aici. Din câte am înţeles nu era un zbor de dificultate, nu ştiu dacă era plafon sau nu era, dacă era givraj sau nu era... Cred că în acest caz este vorba de o cauză independentă de voinţa militarilor, iar timpul foarte scăzut de acţiune nu le-a permis să acţioneze pentru a se salva. Vorbim de piloţi foarte buni, foarte bine pregătiţi, unul dintre ei cu misiuni în Kosovo spre exemplu, deci nu se pune problema că nu erau instruiţi. În acest caz sunt la mijloc foarte multe variabile şi consider că cel mai corect este să lăsăm comisia să îşi facă treaba şi să stabilească exact cauzele tragediei.", a declarat Laurenţiu Buzenchi, fost pilot şi specialist în aeronautică.

Un elicopter militar ce a decolat de la baza de la Câmpia Turzii s-a prăbuşit, vineri dimineaţă, la limita dintre judeţele Sibiu şi Mureş. În urma incidentului, opt persoane au decedat, iar alte două au fost rănite. Aşa cum se întâmplă mereu în asemenea situaţii, militarii decedaţi la datorie vor fi înaintaţi în grad post-mortem.

Potrivit ministrului Apărării, Mircea Duşa, elicopterul se îndrepta de la Câmpia Turzii spre Cincu şi s-a prăbuşit în apropierea poligonului, pe raza localităţii Mălâncrav. 

În zona Poligonului Cincu era programat vineri un exerciţiu militar la care au luat parte români şi americani. În perioada 11-25 noiembrie, militari din unităţi şi mari unităţi subordonate Statului Major al Forţelor Terestre şi din unităţi ale Brigăzii 173 Aeropurtată a SUA participă, la Câmpia Turzii şi Cincu, judeţul Braşov, la Modulul de instruire ‘Rubicon 2014′, condus de Brigada 6 Operaţii Speciale "Mihai Viteazul".

Comenteaza