Video Foto Convoiul care reface "Drumul Unirii" a ajuns în Cluj-Napoca. Caii, consultaţi şi adăpostiţi la USAMV

Cele 10 căruţe care refac "Drumul Unirii" a ajuns, luni seara, la Cluj-Napoca, caii înnoptînd în adăposturile USAMV, nu înainte de a fi consultați de medicii veterinari din insituție. Caravana va porni în cursul zilei de marţi spre Alba Iulia. 

"Sutele de kilometri parcurse până acum şi-au spus cuvântul, oboseala, frigul şi ploaia au doborât şi caii şi oamenii. Aşa că am făcut ce am considerat că e omenesc: am deschis porţile larg şi i-am invitat pe toţi la noi. Caii au primit îngrijirile medicale necesare, oamenii s-au omenit cu pită şi slană şi ceapă, au cântat, s-au bucurat. Marţi pornesc mai departe, dupa controlul veterinar, că doar suntem la spital", au declarat reprezentanţii Clinicii de Ecvine FMV-Cluj Napoca.

 

Cele 10 căruțe cu peste 100 de persoane îmbrăcate în costume populare, pornite la drum pentru a reface în mod simbolic traseul înaintaşilor lor care au participat la Unirea de la 1 Decembrie 1918, au plecat joi, 22 noiembrie, din Sighetu Marmaţiei. Vor parcurge peste 300 de kilometri până în Alba Iulia, unde vor ajunge în 1 Decembrie.

Participanţii vor fi incluşi în parada populară care va fi organizată la Alba Iulia la 1 decembrie pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Doru Dăncuş, iniţiatorul proiectului, oamenii vor duce cu ei şi trei steaguri preluate de la Săpânţa, Sighetu Marmaţiei şi de la Cicârlău, despre care se presupune că au fost cele cu care s-au deplasat localnicii spre Alba Iulia în 1918.

Comenteaza