Experiment inedit la Cluj: îmbrăcaţi în smoching, fac lingouri din lut într-un cub VIDEO

Experiment inedit la Cluj: îmbrăcaţi în smoching, fac lingouri din lut într-un cub VIDEO
Experiment artistic inedit în parcul central din Cluj-Napoca: doi fraţi, ambii artişti, stau 27 de ore într-un cub, ca să facă lingouri din lut, pe care le vopsesc apoi în auriu.

Roy şi Erez Maayan sunt doi fraţi. Primul e ceramist, al doilea - performance artist. S-au închis într-o cămăruţă de 3x3 metri pătraţi amenajată pe platoul casino-ului din parcul central, unde au stat de vineri până sâmbătă seara, în total 27 de ore într-o declaraţie de artă -vor să demonstreze că lutul poate fi văzut ca ceva preţios. De altfel au şi scris pe toţi cei patru pereţi ai încăperii - "clay is gold" (lutul e aur). Periodic, aceştia umezesc cu un spray scrisul, pe care l-au realizat tot cu lut, pentru ca acesta să nu se usuce.

Au şi dormit aici: în cămăruţa de nouă metri pătraţi au nu doar mesele pe care lucrează, ci şi doi saci de dormit, iar într-un colţ, o cameră video care a înregistrat toate cele 27 de ore. Periodic, cei doi fraţi actualizează profilul de Facebook al Bienalei cu fotografii încărcate direct de pe iPhone.

Ce e interesant nu e doar ce fac, unde şi pentru cât timp, ci şi cum: cei doi fraţi fac lingouri de lut nu oricum, ci îmbrăcaţi în smoching-uri, cu cămăşi albe şi papion. Sunt murdari din cap până în picioare cu lut. Aceasta înseamnă proiectul lor artistic, whitecube#2, cu care sunt prezenţi la Cluj pentru prima dată, în cadrul Bienalei de Ceramică din Cluj-Napoca. Bienala Internaţională de Ceramică Cluj reprezintă prima manifestare de anvergură internaţională din România în domeniul ceramicii contemporane.

White Cube #2 este un performance realizat de doi artişti din Israel, Roy Maayan, artist ceramist şi Erez Maayan, artist performer. Timp de 27 de ore, cei doi vor realiza diferite acţiuni în cadrul unei construcţii cubice de 3x3 metri amplasată în Parcul Cental din Cluj. "Manifestarea este un prilej pentru publicul clujean de a intra în atmosfera unui alt tip de abordare a actului artistic, provenit din cultura iudaică", spun organizatorii Bienalei.

Roy şi Erez sunt fiii unui imigrant român, un evreu ce s-a mutat în Israel în 1967. Când erau copii, tatăl lor le cânta cântece de leagăn în româneşte iar acum, chiar dacă nu cunoaşte versurile, Erez le poate reproduce. Vezi mai jos cum cântă prima strofă a unui cântec românesc:

Etichete
Comenteaza