Facultatea de Ştiinţe Economice dă în clocot

Facultatea de Ştiinţe Economice dă în clocot
Neacceptarea propunerilor pentru funcţia de decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a dus ieri la un protest al cadrelor didactice.

Întâlnirea protestatarilor a avut loc miercuri în aula Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), unde au fost prezenţi câteva zeci de profesori şi câţiva studenţi. Cadrele didactice au semnat o declaraţie împotriva lui Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). Acţiunea profesorilor nemulţumiţi a avut drept consecinţă convocarea unei şedinţe de senat în care să fie votată aşteptata numire a decanului.

Mai exact, nemulţumirile au drept cauză decizia rectorului de a nu accepta niciuna dintre cele trei candidaturi la funcţia de decan admise de Colegiul Profesoral al facultăţii. Unul dintre candidaţi acuză chiar că s-au făcut presiuni asupra sa pentru a impune unii prodecani. Liderul "revoltei" a fost Irimia Popa, unul dintre cei înscrişi în competiţia pentru decanat. El i-a convocat astăzi pe profesorii facultăţii şi pe studenţii care vor să se ralieze la protest. Potrivit lui Irimia Popa, decizia rectoratului de a respinge toate cele trei candidaturi şi de a relua alegerile ar fi ilegală. "Am atacat deja decizia în contencios administrativ şi dacă instanţa îmi va da dreptate, voi anula tot ce se decide acum", spune el. "Consider că se intră peste noi efectiv cu crampoanele. Se doreşte reluarea alegerilor până iese cine trebuie", susţine acesta.

Între protestatari s-a numărat şi actualul decan, Dumitru Matiş, cel care a candidat pentru un nou mandat şi se află printre cei respinşi. El asigură interimatul până la numirea unui nou decan şi a declarat că va susţine decizia conducerii UBB de a relua alegerile. "FSEGA nu merita acest tratament, ţinând seama de realizările din ultimii ani, de calitatea studenţilor şi a programelor şcolare. Noi am susţinut universitatea cu sumele încasate de la studenţi, ca să-şi poată desfăşura activitatea. Am încheiat şi anul trecut cu un excedent de 5 milioane de lei la învăţământul de zi şi alte 1,3 milioane excedent la învăţământul la distanţă", a afirmat decanul.

Matis nu a admis că ar fi fost presiuni asupra sa ca să numească prodecani, dar a recunoscut că a avut o discuţie cu rectorul Aurel Pop. "Au fost sugerate persoane care să fie alese, dar a fost o discuţie normală", a explicat el.

"Protestăm la imixtiunea executivului în treburile interne ale Senatului universităţii, în tot ceea ce înseamnă numirea prodecanilor - pentru că au fost presiuni fantastice asupra candidaţilor la funcţia de decan, pentru a numi unii oameni la funcţia de prodecan. Suntem 25% din universitate şi suntem trataţi de o manieră foarte respingătoare. Ni se spune că acest consiliu al facultăţii este nereprezentativ şi de aici o întreagă serie de discuţii cu privire la numirea decanilor", a mai spus "liderul" Irimia Popa.

"Nu există o decizie şi un refuz de a numi decanul FSEGA", a declarat Laura Irimieş, purtătoarea de cuvânt a UBB. "A existat, într-adevăr, o intenţie a rectorului cu privire la respingerea celor trei candidaţi. Rectorul va lua o decizie în cursul zilei de mâine, iar Senatul se va întruni pentru a vota varianta finală luni, 7 mai. După luarea acestei decizii va fi formulată şi motivarea oficială", a adăugat Irimieş. "Oricum era programată, nu se convoacă doar pentru acest lucru. Ordinea de zi va fi făcută publică vineri", a susţinut ea.

"În acest moment nu mai există nici o problemă în privinţa numirii decanului la FSEGA", a precizat şi Mihaela Luţaş, prorector al UBB, profesor la FSEGA. Pentru funcţia de decan la FSEGA şi-au depus candidaturile actualul decan Dumitru Matiş, dar şi Răzvan Nistor şi Emil Popa.

Răspunsul de pe Facebook

Cu trei zile în urmă rectorul Ioan Aurel Pop a declarat pe reţeaua de socializare Facebook că decizia de respingere a celor trei candidaţi la funcţia de decan în FSEGA a fost luată cu nouă voturi "pentru" şi o abţinere. Asistentul universitar Sorin-Paul Tiţa l-a interpelat pe Facebook, iar Pop a răspuns că la dosar există "o motivaţie, o argumentare a respingerii celor trei candidaturi, care nu a fost afişată pe site-ul universităţii". "Decizia însă nu am luat-o individual, după bunul meu plac, a fost luată cu nouă voturi pentru şi o abţinere (...) Nu s-au respins ab initio propunerile, ci după consultarea planurilor manageriale şi audierea candidaţilor", a adăugat acesta.

Mihai PRODAN, Florentina TĂTAR

 

 

Comenteaza