Festivalul Internaţional al Ţiganilor, la Cluj, cu trupe şi meşteşugari

Festivalul Internaţional al Ţiganilor, la Cluj, cu trupe şi meşteşugari
Festivalul Internaţional de Artă Romani se mută de la Timişoara la Cluj. "Nimeni nu e vinovat", spun organizatorii.

La cele patru ediţii din Timişoara, ale IRAF, s-au perindat nu mai puţin de 1.200 de artişti."Ne-am mutat la Cluj pentru că e un oraş multicultural, are o mişcare ONG-istică foarte puternică şi e oraşul unde festivalul se putea dezvolta", spune Adi Voichiţescu, organizatorul principal al IRAF. El spune că festivalul are la bază o ştire negativă despre ţiganii din România apărută în presa internaţională, în urmă cu mai mulţi ani. Întrebat cum comentează situaţia de la Pata Rât, unică în Europa, Voiculescu spune că nu va atinge această problemă în timpul festivalului. "Clar nu suntem de acord cu situaţia de la Pata Rât. Nu e bună pentru Cluj Capitală Culturală Europeană, dar IRAF e un festival care promovează cultura şi preferăm să nu intrăm în acest subiect pe durata festivalului", a spus Voichiţescu.

În festival concertează şi trei trupe din Cluj, este vorba de Rehab Nation, Chilli Famili şi Undercover Band. În piaţa Muzeului, unde are loc festivalul, vin şi 20 de meşteşugari ţigani, aceiaşi care au venit şi la ediţiile anterioare, din zona de sud a ţării. Biletele costă 50 de lei pentru toate evenimentele festivalului, cu reducere de 5 lei pentru studenţi.

De menţionat, singurul ONG din Cluj cu care colaborează organizatorii este "Romano Suno", organizaţia studenţilor ţigani. Centrul de Resurse pentru Romi, Romani Cris şi nici restul organizaţiilor din Cluj nu au fost contactate pentru festival. "Am făcut festivalul în doar două luni, e greu", a explicat Voichiţescu.

Festivalul are în acest an un buget de aproape 90.000 de euro, dar jumătate din sumă o reprezintă barterele, conform organizatorilor.

Etichete
Comenteaza