Filmul despre expediția alpinistului clujean Vlad Căpușan în Patagonia, difuzat la un festival internațional

Filmul despre expediția alpinistului clujean Vlad Căpușan în Patagonia, difuzat la un festival internațional

Filmul "Vertical", produs de către Darian, va fi difuzat la Festivalul de Film Montan de la Poprad (Slovacia). Programarea difuzării filmului s-a făcut la ore de maximă audiență, dovada a aprecierii de care s-a bucurat în procesul de selecție, a anunțat alpinistul clujean Vlad Căpușan.

Premiera filmului ”Vertical” a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Cluj. Acesta prezintă prima ascensiune românească pe Cerro Torre (Patagonia), unul dintre cele mai dificile vârfuri de pe planetă. Cei doi români, clujeanul Vlad Căpușan și arădeanul Zsolt Torok, s-au întors din Patagonia, unde au reușit să urce spectaculosul și dificilul vârf Cerro Torre. Expediția reprezintă un succes al alpinismului românesc.

Echipa a reușit ascensiunea faimosului vârf patagonian Cerro Torre, o premieră românească. Cerro Torre, aflat în sudul Argentinei (Anzii Cordilieri), cu o înălțime de 3.106 m, este considerat drept unul dintre cele mai inaccesibile obiective în alpinism datorită verticalității și specificului ascensiunii, accesul și retragerea fiind extrem de dificile.

Vânturile care ajung să bată cu peste 140 km pe oră rareori permit ascensiunea, iar dincolo de dificultățile foarte complexe ale traseului se întâmplă ca ultimii 40 m să nu poată fi urcați din cauza surplombei de gheață - vestita ciupercă de gheață de pe Torre.

Ascensiunea vârfului a fost reușită pentru prima dată în 1974, cu mult după marile explorări și cuceriri himalayene. În ascensiunea lor, la început de an, Căpușan și Torok au parcurs 85 km și 3.200 m diferență de nivel în cele șapte zile petrecute pe munte. Echipa românească a urcat în deschiderea traseului împreună cu alta din SUA, celelalte echipe urmând să urce pe traseul croit de români și de americani.

Secțiunile cele mai dificile, Elmo/Head Wall și vestita ultimă lungime surplombată au fost trecute la rând, în special ultima lungime, cu o luptă grea care a durat peste opt ore. În acest punct al traseului, românii au dormit o noapte sub vârf pentru a putea continua ascensiunea. Condițile din traseu au fost neașteptat de dificile, iar temperaturile, foarte scăzute.

Comenteaza