Firme-fantomă din Cluj, anchetate de DIICOT

Firme-fantomă din Cluj, anchetate de DIICOT
Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj efectuează în această dimineaţă o percheziţie la o societate clujeană implicată într-un dosar de evaziune fiscală de peste 2 milioane de lei prejudiciu şi cu ramificaţii în Italia.
Ancheta este condusă de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Bucureşti care a declanşat în judeţul Ilfov, municipiul Bucureşti şi în judeţele Cluj şi Bihor 15 percheziţii domiciliare în vederea “destructurării unui grup infracţional organizat, constituit din cetăţeni români şi italieni, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Potrivit informaţiilor procurorilor, liderul grupării este un cetăţean italian de 44 de ani, Degl Innocenti Alberto. Afacerea de spălare de bani patronată de italianul Innocenti viza, practic achiziţionarea de legume şi fructe de pe piaţa intracomunitară, în special din Italia şi care erau comercializate în România, fără să mai plătească T.V.A-ul aferent bugetului de stat. Tipul de fraudă se numeşte “carusel” arată procurorii antifraudă, în jocul spălării de bani fiind angrenate mai multe societăţi de tip fantomă, ca intermediare între societatea exportatoare din Italia şi societatea beneficiară a importurilor din România.

Mărfurile erau tranzacţionate între două societăţi comerciale membre ale aceluiaşi grup, însă nu în mod direct, ci parcurgând scriptic alte 2-3 societăţi. Aceste societăţi fantomă erau înfiinţate/preluate de către persoane special racolate în acest scop şi care acţionau la comanda liderilor grupării. Societăţile erau folosite doar 2 sau 3 luni şi doar pentru a prelua sarcina plăţii T.V.A-ului, iar apoi erau unor cetăţeni străini care nu se mai ocupau de plata datoriilor către stat. Prejudiciul estimat până în prezent depăşeşte suma de 2 milioane de lei. La sediul D.I.I.C.O.T. - Bucureşti au fost aduse 15 persoane în vederea audierii.


Comenteaza