Fondatorul unei firme clujene de tranzacții cu bitcoin va fi extrădat în SUA

Fondatorul unei firme clujene de tranzacții cu bitcoin va fi extrădat în SUA

Nistor Vlad Călin, patronul unei firme clujene de tranzacţii cu monedă virtuală CoinFlux, va fi extrădat în SUA, după ce Instanţa supremă a confirmat decizia instanţei ierarhic inferioare şi a dispus predarea acestuia către autorităţile americane, în stare de arest.

Rolul jucat de patronul CoinFlux ar fi fost acela de a-i ajuta pe români să „spele” sumele obţinute din infracţiuni. Mai exact, gruparea care se ocupa cu înşelăciuni în SUA transforma sumele de bani astfel obţinute în bitcoin, o monedă virtuală nerecunoscută de sistemul bancar, dar cu putere de cumpărare în mediul online. Apoi, membri grupării apelau la firma lui Călin Vlad Nistor pentru a schimba banii virtuali în monedă fiduciară. Detalii despre operaţiuni au fost transmise la dosarul cauzei prin intermediul unei note emise de Secret Service.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de persoana extrădabilă Nistor Vlad Călin împotriva sentinţei penale nr. 290/F din data de 20 decembrie 2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală. (...) Definitivă”, se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Vlad Nistor, fondatorul CoinFlux, o firmă de tranzacţii cu bitcoin din Cluj, este solicitat de către autorităţile americane în baza unei note trimise de un agent al Secret Service, în care este acuzat că ar fi ajutat cu bună ştiinţă membrii unei grupări să spele bani proveniţi din înşelăciuni comise pe teritoriul SUA.

Anatol Pânzaru, avocatul lui Vlad Nistor, a declarat pe 20 decembrie 2018 în faţa Curţii de Apel Bucureşti că în cazul acestuia nu sunt îndeplinite condiţiile tratatului de cooperare judiciară dintre România şi Statele Unite.

Mai exact, potrivit avocatului, un agent al Secret Service ar fi depus la dosar o notă în care este descrisă activitatea unui grup de români care ar fi comis mai multe înşelăciuni în SUA.

În esenţă, sumele în dolari obţinute de aceste persoane în urma înşelăciunilor ar fi fost schimbate în bitcoin apoi, cu ajutorul firmei lui Vlad Nistor, înapoi în monedă fiduciară.

Numai că, spune avocatul, firma condusă de Vlad Nistor cu această activitate se ocupă, schimb de monedă fiduciară în criptomonedă şi invers, iar clientul său nu ar fi avut de unde să ştie că banii – reali sau virtuali – provin din comiterea unor infracţiuni.

 
„Singurul act relevant este acest e-mail trimis de un agent special al Secret Service în care se arată că domnul Vlad Nistor a schimbat monedă bitcoin în monedă fiduciară şi că ar fi ştiut că (n.r. – sumele) provin din infracţiuni. Dar el cu asta se ocupă, cu schimb de monedă, la fel ca un exchange sau o bancă. (...) Dacă este vorba despre constituire de grup infracţional organizat, infracţiunile trebuiau să fie comise undeva, iar conform acuzaţiilor au fost comise în România. Aceşti cetăţeni români s-au gândit să comită infracţiuni, dar pe teritoriul SUA, fără implicarea clientului nostru. Sumele de bani în dolari erau transformate în criptomonedă, apoi alte persoane obţineau schimbarea acestor criptomonede cu ajutorul lui Vlad Nistor. Numai că la acel moment spălarea de bani se realizase deja prin schimbarea dolarilor în criptomonede”, a declarat avocatul în faţa instanţei.

Astfel, avocatul a solicitat respingerea cererii de extrădare a lui Vlad Nistor şi a arătat că infracţiunile descrise de autorităţile americane nu au corespondent în legea românească, o condiţie prevăzută expres în tratatul semnat între România şi SUA.

Vlad Nistor a arătat în ultimul cuvânt că timp de şapte ani a lucrat în domeniul financiar, apoi a deschis o firmă specializată în schimb de monede virtuale, prin intermediul căreia a efectuat peste 200.000 de tranzacţii.

„Când încerci să creşti un business nu te gândeşti că comiţi infracţiuni, pentru că valoarea acelui business este diminuată”, a spus Vlad Nistor în ultimul cuvânt.

Pe data de 12 decembrie 2018, Vlad Nistor, fondatorul CoinFlux, firmă de tranzacţii cu bitcoin din Cluj, a fost reţinut la cererea procurorilor din Statele Unite, tânărul fiind acuzat de înşelăciune, fraude informatice şi spălare de bani.

CoinFlux este o platformă online de tranzacţionare a monedelor digitale care funcţionează precum o casă de schimb valutar. Potrivit informaţiilor de pe site-ul platformei, CoinFlux a fost fondată în anul 2015, în Cluj, şi de la acel moment şi până în prezent, au fost tranzacţionate peste 200 de milioane de euro în monede digitale. Platforma are o cifră de afaceri de peste 3 milioane de euro şi a realizat, anul trecut, peste 30.000 de tranzacţii.

Comenteaza