Fotograful care a surprins istoria comunistă a Clujului. Vezi cum arăta cartierul tău acum 50 de ani FOTO / VIDEO

Fotograful care a surprins istoria comunistă a Clujului. Vezi cum arăta cartierul tău acum 50 de ani  FOTO / VIDEO
În podul casei sale zac mii de fotografii cu Clujul ultimei jumătăţi de veac, care îi pot scrie istoria. Celebrul fotograf clujean Szabo Tamas împlineşte peste câteva luni 80 de ani, a publicat până acum nu mai puţin de 170 de albume de fotografie şi e acum la fel de activ ca în tinereţe.

Pe Szabo Tamas l-am găsit acasă, în sufrageria tapetată cu tablouri şi câteva fotografii, făcute, fireşte, chiar de el. Pe un perete, într-o bibliotecă, stau înşirate câteva zeci dintre albumele pe care le-a publicat. Şi că fotografia e viaţa sa o dovedeşte un plic de hârtie fotografică de o jumătate de metru pătrat, pus chiar în holul casei.


Szabo Tamas a profesat în timpul regimului lui Gheorghiu Dej, apoi al lui Ceauşescu, pentru ca apoi să prindă Revoluţia, tranziţia, boom-ul imobiliar al Clujului şi criza economică.

"Unora le place nudul, altora clădirile, altora peisajele. Mie îmi place tot, eu fotografiez totul pentru că există", spune Szabo, care la 80 de ani rămâne fotograf, surprinde tot felul de instantanee şi nu foloseşte un aparat foto cu film, cum aţi crede, ci unul digital; şi nu doar aceasta, dar la calculatorul personal editează fotografiile digitale fără nici cea mai mică problemă. De altfel, discuţia reporterului ziuadecj.ro cu reputatul fotograf, în sufrageria acestuia, a avut un fundal sonor care nu ar caracteriza o persoană de vârsta sa: Inna, Akcent şi alţi artişti cărora le-ar putea fi bunic se auzeau din radioul lăsat să meargă în casa artistului.

Din 1960 face albume de fotografie. "Îmi place foarte mult, ăsta mi-e sufletul, E ca şi când cuceresc o gagică", spune Szabo. "O duc la cofetărie, la dans. Când am totul gata şi văd albumul tehnoredactat gagica e deja gravidă, îi creşte burta, o să avem un copil. Când intru în tipografie, parcă e la maternitate, Şi când vine afară şi iau albumul în mână - e bun, dar putea să fie şi mai bun. Îl bag la raft şi imediat mă apuc de altul".

Szabo Tamas scoate din bibliotecă unul dintre zecile de albume pe care le-a publicat

E cunoscut pentru ineditele şi generoasele fotografii aeriene ale Clujului socialist, pe vremea industrializării şi extinderii oraşului. Acum, fotografiile sale stau mărturie despre cum arăta oraşul în urmă cu 50 de ani, iar diferenţa e colosală. "Am fotografiat de sus Clujul. Era doar pământ de grădini ale hoştezenilor, era grădina oraşului, iar acum acolo e cartierul Mărăşti. În ultimii 50 de ani oraşul s-a dezvoltat, dar nu logic, ci aiurea. În Mănăştur, dacă ştii strada cutare şi numărul cutare, te duci pe stradă şi numărul e ascuns. Să nu vorbim despre Bună Ziua. Ăla e horror. Prietenul meu locuieşte atât de aproape, dar trebuie să mă duc roată la el pentru că nu există drum de acces. Trebuie să merg la benzinărie, sus şi înapoi la el".

Vezi mai jos un scurt interviu cu reputatul fotograf

"Ştiţi cum a început cariera mea de ziarist? Eram cu o fată drăguţă, că tare mult îmi plăceau fetele - şi acum îmi plac, dar numai pentru ochi. Stăteam cu o fată sus pe Cetăţuie, acolo era o cruce pe vremea aceea. Stăteam acolo pe beton, era 23 august, foarte cald, betonul era cald. Şi dintr-o dată în oraş încep artificii. Am luat repede aparatul foto - eu dacă n-aveam aparatul foto pe umeri lumea întreba "tu nu eşti Szabo Tamas? Unde-ţi e aparatul?" - şi am expus şi am făcut vreo 10 expuneri. A doua zi dimineaţa am fugit la laborator, am developat. Eu cred în destin şi cred că omul în clipa bună trebuie să fie în locul bun şi atunci merge totul bine. Atunci intra directorul Muzeului de Artă, care rar venea pe la mine, mai mult mergeam eu la el. A intrat şi a întrebat cine a făcut fotografiile. Le-a luat şi nici n-a zis pentru ce a venit, nici acum nu ştiu pentru ce a venit. A doua zi vin colegii: măi, poza ta e pe prima pagină la Făclia! Şi aşa am făcut primii paşi în presă. Apoi am colaborat cu Tribuna de atunci, cu Steaua, cu Astra de la Sibiu, Sportul, Pionierul, o grămadă de ziare".

 

Comenteaza