Horia Tecău, la Cluj: „Am învățat ce să NU mănânc”/ Ce pune în farfurie înainte de meci și cum își gestionează mesele de Sărbători
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 15:06
- Life
- Ascultă știrea
Jucătorul român de tenis Horia Tecău a vorbit la conferința The Dietitian 2025 de la Cluj-Napoca despre dieta sa ca sportiv: „Am renunțat la diversitate și am mers pe ce știam că este safe. Aceasta a devenit masa mea, alimentația mea în zilele de meci”.
Invitat la conferința The Dietitian 2025, care are loc în aceste zile la Cluj-Napoca, și care reunește peste 400 de specialiști în nutriție și dietetică, fostul campion de tenis Horia Tecău a oferit detalii despre rutina sa alimentară, explicând cum mâncarea și disciplina i-au susținut performanța pe teren de-a lungul a peste două decenii.
„Am învățat ce să nu consum”: primele lecții de nutriție, din experiențe negative
Sportivul a explicat că în anii 2000, la începuturile carierei sale în tenis, nu exista o nutriție personalizată, cum e în ziua de astăzi.
„Cam început eu, și nu mă duc chiar în anii 1991-1992, chiar și pe la 14-15 ani înainte să plec în America, antrenorul ne spunea că avem nevoie de un energizant înainte de antrenament - să punem zahăr pe o felie de pâine. Pot spune că primele lecții de nutriție au venit cu experiențe negative, dure. Adică am învățat ce să nu consum ca să fie bine, pentru că nu aveam cunoștințele necesare atunci”, a mărturisit Horia Tecău.
Simplitate, disciplină și „safe food”
Sportivul, vicecampion olimpic în 2016 și triplu campion de Grand Slam, a spus că pentru zilele de meci s-a bazat pe câteva alimente simple și sigure, ușor de găsit oriunde în lume.
„Adică aici vorbim de un orez, o salată verde, un piept de curcan, de pui și un pește alb, astea le găsești oriunde, la orice bucătărie. Practic, am renunțat la diversitate și am mers pe ce știam că este safe. Aceasta a devenit masa mea, alimentația mea în zilele de meci. Chiar dacă eram într-un oraș cu multe opțiuni, nu voiam să experimentez și să risc anumite reacții intrând în altă zonă, așa că am rămas disciplinat”, a explicat el.
Rutina sa alimentară nu este rigidă, ci atent planificată împreună cu antrenorul său.
Antrenorul meu m-a ajutat să îmi fac două liste, una cu ce e sănătos să mănânc, cu ce am nevoie să includ în alimentația mea și o listă cu ce îmi placea mai mult să mănânc și am ales împreună din aceste două liste două-trei variante de mic dejun, două-trei variante de prânz, două-trei de seară și era suficient. Rotația acestor alimente îmi oferea consistență fără să devină monoton”, a povestit Tecău.
Această disciplină i-a permis să facă față programului intens de 35 de săptămâni pe an de turnee, cu condiții variabile și meciuri care puteau dura de la o oră până la cinci ore, menținându-și energia și reducând riscul accidentărilor. „Faptul că aveam această continuitate și longevitate în carieră se datorează mult alimentației și atenției pe care am acordat-o corpului”, a subliniat el.
Sarmale și cozonaci? „Sigur că da!”
Chiar și așa, Horia Tecău nu își neglijează bucuriile culinare de Sărbători.
„Nu mi-a plăcut niciodată să fiu foarte calculat și să nu mă bucur de mesele de Crăciun. Da, mănânc și am mâncat tot timpul de sărbători sarmale și cozonaci. Nu mi-a plăcut niciodată să fiu foarte calculat și nu mi-a plăcut nici să nu mă bucur de anumite experiențe. Adică dacă pentru mine mesele de Crăciun însemnau o bucurie și îmi dădeau o stare de bine de care mă bucuram săptămâni după aceea, sigur că eram prezent inclusiv la mese și la tot ce era acolo și știam că după aceea revin la disciplina mea, când merg în turnee, deci nu am vrut să mă privez de aceste experiențe, m-am bucurat de ele și o fac și acum”, a mărturisit sportivul.
Alimentația nu este doar despre a mânca corect, ci face parte dintr-un stil de viață holistic.
„Odihna, hidratarea și recuperarea sunt la fel de importante. Dacă am învățat toate acestea pentru a fi mai bine la tenis, le-am folosit apoi în viața mea, la 360 de grade”, a mai explicat Tecău în conferința de la Cluj.
Astfel, experiența sa arată că succesul sportiv nu depinde doar de talent sau antrenament, ci și de alegerile alimentare, disciplina și echilibrul între performanță și bucurie, lecții pe care Horia Tecău le împărtășește acum și ca mentor, în proiectul său Mindset Match.











