Fujikura Dej, amendată de ITM. Peste 250 de străini munceau la negru

Fujikura Dej, amendată de ITM. Peste 250 de străini munceau la negru
Străinii din Mexic, Maroc şi Paraguay, depistaţi de poliţişti săptămâna trecută, munceau ilegal la unitatea de producţie din Dej a Fujikura Automotive România. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a amendat societatea cu 100.000 de lei, iar marocanilor le-au fost revocate vizele de intrare pe teritoriul României.

În 30 mai inspectorii de muncă au găsit în activitate, la unitatea de producţie din Dej a Fujikura Automotive România 259 de cetăţeni străini (162 de marocani, 48 de mexicani, 49 de paraguayeni) fără avize de detaşare; persoane provenite de la entităţile juridice (societăţi comerciale) ale grupului Fujikura din Maroc, Paraguay şi Mexic.

"Numărul total al persoanelor, fără avize de detaşare, primite în unităţile de producţie din Dej, aferent perioadei februarie - iunie, a fost de 291 cetăţeni (184 de marocani, 57 de mexicani, 50 de paraguayeni).

Potrivit ordonanţei nr. 25/2014, privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, prezenţa acestor lucrători străini pe teritoriul României, care au făcut obiectul unui transfer în cadrul grupului Fujikura, era posibilă exclusiv în baza unor avize de detaşare.

Reprezentanţii angajatorului au afirmat că cetăţenii străini au desfăşurat, în principal, activităţi de instruire a personalului român (training) în domeniul de activitate al angajatorului român, respectiv fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule (cablaje auto).
În fapt, la data controlului, inspectorii de muncă au constatat faptul că cetăţenii străini desfăşurau activităţi normale de producţie, fiind incluşi în fluxurile de producţie cablaje auto.

Fapta de primire la muncă a cetăţănilor străini fără avize de detaşare constituie contravenţie şi a fost sancţionată de inspectorii de muncă cu amendă contravenţională în cuantum de 100.000 lei, maximul permis de lege (conf. art. 8 alin. 2 lit. a din ordonanţa nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare)", se arată într-un comunicat remis presei de către ITM Cluj. 

Săptămâna trecută, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj anunţa că persoanelor din Maroc le-au fost revocate vizele de intrare pe teritoriul României, iar pe numele lor au fost emise decizii de returnare prin care sunt obligaţi să părăsească teritoriul ţării în termen de 15 zile şi, totodată, s-a luat măsura nepermiterii intrării pe teritoriul ţării noastre pentru o perioadă de 6 luni de la data ieşirii din ţară.

Comenteaza